Uw eigen geluksmaaltje (Vietnamese crêpes)

‘Eigenlijk ben ik een banaan’, zei Henry Nguyen (44) onlangs in een interview. ‘Wit van binnen, geel van buiten.’ Daarmee refereerde hij aan zijn Vietnamese wortels. Als 2-jarige vluchtte hij in 1975 met zijn familie vanuit Saigon naar de VS. Er zat niets anders op, want zijn vader was lid van de pro-Amerikaanse Zuid-Vietnamese regering. De communisten hadden de oorlog gewonnen, de stad was in hun handen.

Nguyen voelt zich op en top Amerikaan. Hij studeerde aan Harvard en is inmiddels idolaat van McDonald’s double cheeseburger. Iedereen moet dit proeven, vindt hij. Dus keerde hij terug naar zijn geboorteland, trouwde met de dochter van de premier en opende de eerste McDonald’s in Ho Chi Minhstad, het voormalige Saigon. Daarmee keerde Nguyen eigenlijk terug naar de vijand, want het Vietnam van nu is nog steeds een socialistische staat.

MCDonalds1

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer Amerikaanse fastfoodketens hebben er inmiddels hun deuren geopend – met veel succes. Inmiddels lijden 300 duizend kleuters in de grote steden aan obesitas. Volgens hoogleraar Le Thi Hop van de Vietnam Nutrition Association heeft de concurrerende fastfoodmarkt dit veroorzaakt.
In 2005, vrijwel gelijktijdig met Nguyens terugkeer, onderzocht het tijdschrift Forbes waar ter wereld je het best en het lekkerst op straat kunt eten. En wat bleek? Dat was in Vietnam. Je eet er gevarieerd, de smaken zoet, zuur, zout, bitter en hartig vind je in elke maaltijd terug. De Vietnamese keuken is beïnvloed door de Chinezen, maar ook door de Fransen.

Dat proef je als je de knapperige traditionele banh xeo-crêpes eet, die ze ook wel gelukspannekoekjes noemen. De versie met spek en garnaal is klassiek.

Ingrediënten voor Vietnamese crêpes
voor 4 tot 6 personen

225 gr rijstebloem (te koop bij biologische winkels)

1/2 liter water

kopje kokosmelk

4 bosuitjes, fijngesneden

snuf kurkuma

200 gr vet spek

200 gr kleine garnalen, gepeld (dat kunnen Hollandse zijn, maar grote in stukjes gesneden voldoen ook)

scheuten neutrale olie

200 gr taugé

2 el verse munt, gehakt

2 el korianderblad

blad van kropsla

 

Dipsaus

1 Spaans pepertje, fijngesneden

1 teen knoflook, gehakt

4 eetl, vissaus (te koop bij toko of grote supermarkt)

1 eetl. limoensap

2 eetl. water

Maak eerst het beslag: meng rijstebloem met water, kokosmelk en lente-uitjes. Doe er een flinke snuf kurkuma bij. Laat een half uurtje staan. Maak dan de dipsaus (nuoc cham): snijd het pepertje fijn, voeg de gehakte knoflook toe. Vermeng met vissaus, limoensap, water en bruine suiker.

Neem een kleine koekepan. Snijd het spek in kleine blokjes en bak bruin in wat olie. Voeg wat garnaaltjes toe. Giet er een lepel beslag over, bedek de hele bodem (hoor het sissen!), zet het vuur zachter en doe de deksel op de pan. Bak een minuut of wat tot de koek mooi geel is, doe een handje taugé erbij en wat munt, vouw dubbel en bak nog een minuutje. Doe in een ovenschaal en houd warm in de oven. Bak dan de volgende en herhaal het procedé. Pak een blaadje sla en wikkel om de crêpe. Strooi er desgewenst koriander overheen. Dip in de saus en eet. Uw eigen Happy Meal.

 

mcdonalds-moon-small-13399

Geen reactie's

Geef een reactie