Citroensoep, het is een wonder

In landen rond de Middellandse Zee is deze frisse luchtige citroensoep een klassieker. Dat komt door een simpel tovermiddel: ei en citroen. In Griekenland is het de gewoonte om wortel, ui, rijst en stukjes kip aan de bouillon toe te voegen.

Als het kon, liet ik mij dagelijks betoveren. Zou ik kunnen zingen, dan bracht ik luidkeels een ode aan het ei: wereldwijd het culinaire tovermiddel.

Gebruik het met mate, zeiden de voedingsdeskundigen de afgelopen veertig jaar. Hooguit eentje per week. Die stelling is nu ontkracht door een belangrijk onderzoek dat in The American Journal of Clinical Nutrition is gepubliceerd. De conclusie liegt er niet om. Zou je vaker dan eens per week een eitje willen eten? Ga gerust je goddelijke gang, het schaadt de gezondheid niet.

Ter verhoging van de feestvreugde zet ik daarom een lekker fris soepje op tafel waarin een ei, een citroen en een kip samen de hoofdrol spelen. Dat ei verricht een klein wonder, u zult het zien.

In landen rond de Middellandse Zee geniet deze soep grote faam. In Griekenland maken ze er een stevige soep van, die zeker fris is, maar niet zo lichtvoetig als deze citroensoep.

Ingrediënten voor citroensoep
Voorgerechtje voor 3 tot 4 personen

1 biologische kip

flinke schep vadouvan

olijfolie

2 citroenen

peper en zout naar smaak

2 eieren (biologisch)

Hak een biologische driesterrenkip in stukken, wrijf lekker in met vadouvan, een Indiaas-Frans kruidenmengsel. Dat is in goed gesorteerde supermarkten verkrijgbaar. Leg de onderdelen in een ovenschaal. Besprenkel gul met olijfolie. Was een biologische citroen, snijd in stukken en leg de plakjes tussen pootjes, vleugels en borst.

Rooster anderhalf uur in de oven op een temperatuur van 180 graden. Check met een kernthermometer of de kip gaar is. Laat afkoelen. Haal het vlees eraf; dat kunt u aan de bouillon toevoegen, of later voor een ander gerecht gebruiken. Neem een soeppan en trek van de botten een krachtige bouillon. Neem daar ruim de tijd voor.

Giet het vocht daarna door een zeef, breng op smaak met peper en zout en houd een halve liter apart. Breng die aan de kook. Zet het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat minstens 10 minuten afkoelen.

Neem een mengkom en klop de eieren schuimig met een garde. Voeg druppelsgewijs het sap van 1 citroen toe en blijf kloppen. Doe twee opscheplepels bouillon in een schenkbeker. Voeg het vocht in straaltjes toe aan het eimengsel. Klop tot het geheel schuimig is.

Doe bij de warme bouillon, klop nog even goed en serveer de citroensoep onmiddellijk uit. Garneer eventueel met een beetje fijngehakte citroenverbena. Breng de soep niet opnieuw aan de kook, want dan gaat het mengsel schiften.

Geen reactie's

Geef een reactie