Lee Millers borsten van bloemkool

Lee Millers borstjes van bloemkool

Lang voordat creatief koken in de mode was, serveerde Lee Miller (1907-1977) prachtige opgemaakte gerechten met een pikante twist, zoals borstjes van bloemkool. Wie was deze extravagante en ook nog eens bloedmooie vrouw?

Fotograaf Antony Penrose wist als kind niet beter dan dat zijn moeder kok was. Wie at er nou niet graag bij Lee Miller? Picasso, Miró en Henry Moore schoven geregeld aan in Farleys House in East-Sussex. Miller ging het experiment niet uit de weg. Lang voordat creatief koken in de mode was, serveerde ze sensueel opgemaakte gerechten, zoals haar cauliflower breasts. Borstjes van bloemkool dus.

Ze had humor, maar een lieve moeder was ze niet. Na een paar martini’s was ze meedogenloos en vals. Pas na Lee’s dood ontdekte Antony op zolder haar nalatenschap. Daar lag een compleet foto-archief: ze had als beeldschoon model voor Man Ray geposeerd, maar dat was niet haar enige wapenfeit.

Zijn moeder was zoveel meer. Ze was een van de eersten die de bevrijding van de concentratiekampen Buchenwald en Dachau vastlegden als fotojournalist. Daarna trok ze naar München en kraakte Hitlers appartement. Ze nam er een bad, een foto daarvan haalde alle bladen. Ook pikte ze een van de Führers keukenschalen waarop ze later haar befaamde bloemkoolgerecht presenteerde. Dat recept belandde in 1973 in het maandblad House & Garden onder de keurige naam cauliflower mayonnaise.

Die oorlogservaringen lagen ten grondslag aan haar depressies, maar over de gruwelen die ze had gezien, sprak ze nooit. Koken was haar nieuwe levensdoel. Het was Millers wens ooit een kookboek te maken. Haar kleindochter Ami publiceerde in 2017 Lee Miller: A Life with Food, Friends and Recipes. Talloze boeken zijn inmiddels verschenen, nu is wel duidelijk dat zij een van de belangrijkste fotografen was van de 20ste eeuw. Onlangs verscheen er zelfs een roman, Het gouden uur, gebaseerd op Millers leven.  Dat schijnt een heuse draak te zijn, daarom maken wij nu gewoon haar bloemkoolklassieker.

Ingrediënten voor Lee Millers borstjes van bloemkool

1 bloemkool

4 eetl. mayonaise

2 eetl. tomatenpuree

zout en peper naar smaak

wat kaviaar of zwarte tapenade

8 groene olijven

4 hardgekookte eieren, gehakt

1/2 bosje platte peterselie, in blaadjes

Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar in kokend water. Doe ze in een vergiet, spoel met koud water en laat uitlekken. Geef de mayonaise een roze kleurtje met wat tomatenpuree. Breng op smaak met zout en peper. Meng door de bloemkool. Blender korte tijd. Pak een kommetje, doe het bloemkoolmengsel erin en druk goed samen.  Draai het kommetje om op een mooie schaal. Leg er kaviaar of tapenade bovenop, druk er een olijf in. Geef ieder 1 of 2 borsten.  Drapeer het ei eromheen en garneer met  peterselie.

Heb je trek in meer bloemkoolrecepten? Kijk dan even hier.

Geen reactie's

Geef een reactie