Bonen in tomatensaus

Bonen in tomatensaus: een delicatesse

Gewoon hetzelfde werk doen onder primitievere omstandigheden. Zo zag de vakantie van een huisvrouw er in de jaren zestig uit. Dat weet ik omdat onderzoeksinstituut Nipo destijds 2.100 vrouwen bevroeg, in opdracht van elektronicagigant Philips: alle kranten berichtten erover. En terecht, want het onderzoek biedt een prachtig inkijkje in hun leven. 

Opmerkelijk was dat 9 procent nog nooit met vakantie was geweest, dat 12 procent nimmer buiten de deur had gegeten en dat moeder de vrouw sowieso een uur per dag stond af te wassen. Haar leven was een hel, maar er was verlichting op komst: bliknasi!

Een mens leeft niet op blikjes alleen. Hoe zag het andere vakantie-eten eruit? Daarvoor nam ik een kijkje in de kookrubriek van de Volkskrant. De Volkskok die in 1964 dienst had, moet beslist een leuke vrouw zijn geweest. Helaas kon ik haar naam niet meer achterhalen. Ze had kinderen, want ‘die waren thuis van school’. Daarom gaf ze dit makkelijke recept, dat ze ‘witte bonen danoise’ noemde: witte bonen in tomatensaus.

Ze schreef: ‘Ik zin voortdurend op mogelijkheden om zo kort mogelijk voor etenstijd in de benen te komen. Natuurlijk profiteert u daarvan mee! Bovendien gaat dit gerecht u − of u al vakantie heeft of niet − al een beetje in de stemming brengen.’

Bang was ze niet, want ze gebruikte gewoon knoflook. Tegenwoordig zijn witte bonen in tomatensaus vergeven van de suiker, daarom heb ik gewone witte bonen genomen. Die saus maken we zelf, dat is een fluitje van een cent.

Ingrediënten voor bonen in tomatensaus,
voorgerecht voor 3 personen

Tomatensaus

1 blikje tomatenblokjes

1 afgestreken eetl. kerriepoeder

peper en zout naar smaak

1 eetl. crème fraîche

Salade

3 eieren

2 tot 3 kropjes romainesla

150 g (mager) rookspek

klontje boter

1 knoflookteentje, gehakt

1 blik witte bonen, 400 g, uitgelekt

een handvol peterselieblaadjes (platte)

Bereiding

Blender  de tomatenblokjes. Giet in een steelpannetje. Kruid met de kerrie en breng op smaak met een beetje peper en zout. Houd warm en voeg op het einde al kloppend de crème fraîche toe.

Kook in de tussentijd de eieren zacht en laat afkoelen.

Leg de blaadjes sla op een grote schaal. Snijd het spek in blokjes. Bak zachtjes in een klontje boter. Hak de knoflook en bak die al omscheppend mee. Voeg de bonen toe en verwarm. Schep dan in de sla-bladeren. Leg de eieren erbovenop. Zet de tomatensaus ernaast en neem naar believen. Garneer het geheel met een handje peterselie. Serveer er vers volkorenbrood bij of een stokbroodje en schuif naar binnen.

Geen reactie's

Geef een reactie