Bietjescrème

Bietjescrème. Rood, warm en zoet

Kunt u de worm? Als u nu het antwoord schuldig moet blijven, doet u niet aan fitness. De Indiase gezondheidskoningin Shilpa Shetty Kundra (43) draait er haar hand niet voor om. Haar recepten als deze bietjescrème zet u wellicht ook niet dagelijks op tafel, maar in India en Engeland zijn die echt een begrip.

Met het boek The Great Indian Diet uit 2014 kreeg deze Bollywoodactrice wereldwijd bekendheid. Op haar YouTube-kanaal laat ze zien hoe ze haar gerechten bereidt. Ze volgt het pad van de hedendaagse dieetgoeroe: ze neemt geen geraffineerde suiker, eet veel groenten, gaat zich alleen op zondag te buiten aan lekkers en spoelt haar mond geregeld met kokosolie.

Of haar adviezen effect hebben, is onduidelijk, wel is het zo dat veel Indiërs lijden aan hart- en vaatziekten: tussen 1990 en 2016 was er een toename van liefst 50 procent, bleek uit onderzoeken die in het Britse medische tijdschrift The Lancet zijn gepubliceerd.

Nu is er met de ouderwetse Indiase keuken niets mis, integendeel, maar wel met de opmars van het westerse voedingspatroon: meer zoet, meer zout, meer fastfood.

Dus maken we nu een bietjescrème. Volgens Shilpa Shetty Kundra is dit nagerecht een heerlijke zoete zonde. Ik vond het zo’n gek recept dat ik het wel moest maken – het was erg lekker. Helaas ging ze wel door de knieën voor de Indiase dieetvoedingfabrikant Nutralite en maakt ongegeneerd reclame. Hun dieetmargarine zou het cholesterolgehalte laag houden. Goh, waar hebben we dat eerder gehoord? 

Ik nam gewoon roomboter en gaf het geheel een eigen draai. Kersjes uit de diepvries maakten het geheel af, evenals de slagroomversiering.

Ingrediënten voor bietjescrème voor 4 personen

flinke klont roomboter

4 bietjes, geschild, gekookt en geraspt

flinke scheut melk

2 eetl. kokosbloesemsuiker (gewone suiker kan 2 eetl. kokobloesemsuikerook)

1 theel. kaneel

het merg uit een klein stukje vanille

100 ml slagroom, geklopt

50 g gehakte en geroosterde amandelen

kersen ter garnering

Bereiding

Laat de boter smelten in een stevige pan. Doe de bietenrasp erbij en roer goed. Zet het vuur zachter en laat zachtjes koken. Voeg een scheut melk toe en meng goed met een pollepel. Doe dan de suiker erbij en blijf af en toe roeren.

Klop in de tussentijd de slagroom stijf. Voeg kaneel en vanille toe, meng en laat nog ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Zet kommetjes klaar. Rooster in de tussentijd de amandelen in een zware koekenpan.

Sla 2 eetlepels slagroom door het bietenmengsel en verdeel over de kommen.  Strooi de amandelen eroverheen en garneer met de kersen en een toefje slagroom.

Voor meer bietjesrecepten kunt u ook nog even kijken bij de volgende recepten: Stoer zoet, Creatief met biet of Bietjes voor stouterds 

Geen reactie's

Geef een reactie