Bietjessalade

Creatief met biet

Een dik kind dun krijgen, is geen eenvoudige zaak. In Rotterdam en Amsterdam is dit al vijftien jaar een probleem van formaat. Natuurlijk proberen die gemeenten het schoolkantine-aanbod gevarieerder te maken, maar zolang fastfood en frisdrank voor een grijpstuiver te koop zijn, is er een lange weg te gaan.

Een paar dagen geleden hoorde ik dat er in Rotterdam liefst twee Burger Kings bijkomen. Dit tot groot verdriet van de wethouder van Volksgezondheid die onlangs het programma Lekker Fit! in de wijk heeft geïnitieerd. Met youtube-sterren en gadgets wil hij de jeugd bewegen gezonder te leven. Laat me raden: zeker met plastic drinkbekers? Dit klinkt als het zoveelste plan dat geen verbetering zal brengen. Zonde van het geld.

Er is een oplossing. Leer kinderen koken. Laat ze hun eigen Rotterdamse culinaire geschiedenis onderzoeken. Waar komen de krootjes (bietjes) vandaan? En wat te denken van het sodom en gomorra op frituurgebied? Dit gerecht, de kapsalon, is in Rotterdam ontstaan. Van deze caloriebom van patat, shoarma, kaas, knoflooksaus en sla kunnen kinderen met een beetje kennis zelf een gezonde variant maken.

Wij zetten de eerste stap met een oud gerecht in een nieuw jasje. Bietjes met appel en ui is een klassieke combinatie. Vandaag maken we van deze ingrediënten een frisse salade. Een warme variant is ook mogelijk: rooster de ui in wat olijfolie en stoof de appel even mee met de bietjes.

Bietjessalade met appel, zeekraal en een likje mosterd,
voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
2 rode bieten, gekookt, in dunne plakjes

1 elstar, gewassen

3 flinke eetl. mosterd

½ rode ui, in ragfijne plakjes

wat zeekraal

scheut zachte olijfolie

scheutje balsamico of appelazijn

peper naar smaak

Kook de bietjes gaar, of neem voorgekookte bieten. Houd een beetje van het vocht achter. Pak een meloenbolletjessnijder en steek bolletjes uit de ongeschilde appel. Drenk ze in een gedeelte van het afgekoelde bietenvocht. Giet het restant beetje bij beetje bij de mosterd, tot die een mooie rozerode kleur heeft (dit is een variant op de krotenmosterd van culinair consultant Yuri Verbeek).

Snijd de afgekoelde bietjes in ragdunne plakjes, verdeel ze over vier borden. Drapeer de uienringetjes op de bieten. Leg de appelbolletjes daarbovenop en wat zeekraal. Dat ziet er heel kunstzinnig uit: leuk om kinderen bij te brengen dat het oog ook wat wil.

Maak een vinaigrette van de olie en de balsamico. Breng op smaak met wat peper. Besprenkel over de groenten. Doe de mosterdsaus in een spuitzak of garneerspuit en spuit wat drupjes mosterd op het bord. Serveer eventueel met wat haring of witte vis en een beetje aardappelpuree.

Geen reactie's

Geef een reactie