Bananen-kokoscakeje

Bananen een gezond tovermiddeltje?

Aan de bananenpropaganda moest een eind komen, die was huisarts Van der Starp een doorn in het oog. Er waren zelfs moeders die hun kind op een bananendieet hadden gezet. Met een artikel in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde probeerde Van der Starp in 1925 de populariteit van de vrucht in te dammen. 

Het was allemaal de schuld van Eva Sopp. Deze Noorse wetenschapper had in 1924 onderzoek gedaan naar het vitaminegehalte van bananen. Haar laboratoriumratten lustten er wel pap van. Eerst kregen ze eten zonder vitamine A. Toen de beesten een oogziekte opliepen en sterk vermagerden, bleek banaan als aanvulling op hun eetpatroon het tovermiddel te zijn.

Vijf bananen per dag

Dat nieuws haalde de Nederlandse kranten, tot groot verdriet van Van der Starp. Hij haalde Sopps conclusie aan: een 3-jarig kind zou door het eten van zo’n vier of vijf bananen per dag voldoende vitamine A binnenkrijgen. Nou, hij had de gevolgen gezien. Want wie had de moeders met hun bleek uitziende kroost ontvangen? Was er dan echt geen jonge wetenschapper die in het bananenvraagstuk kon duiken? Een mooi onderwerp voor een dissertatie, meende Van der Starp, maar daarin stond hij alleen.

Toch was die bananenrage logisch. Ziekten als tyfus, malaria, mazelen en roodvonk staken een eeuw geleden geregeld de kop op. Een banaan was een hygiënisch verpakte vitaminebom, beter dan een appel of een aardbei. 

Populair is de vrucht nog altijd, al bevat-ie wel veel calorieën. Het is leuk om er schonkige cakejes van te bakken, die een beetje lijken op bananenbrood. Ik heb ook een variatie uitgeprobeerd met een restje pittige kip. Heel bijzonder.

Bananen-kokoscakejes, goed voor zo’n 15 tot 20 stuks

150 g patentbloem

50 g amandelmeel

65 g volkorenmeel

75 g kokos, geraspt

100 g suiker

snuf zout

2 theel. bakpoeder

snuf kardemompoeder

120 g boter (zacht)

3 eieren

3 rijpe bananen, geprakt

scheutje citroensap

ter garnering: wat kokosrasp en wat taartversiersels uit het bakschap

Pak een kom en meng de droge bestanddelen. Voeg de kardemom toe. Zet even opzij. Pak een beslagkom en mix de boter tot een zalfje. Voeg de eieren toe en mix wederom. Doe de geprakte bananen (besprenkeld met wat citroensap) bij het mengsel. Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe aan het beslag en klop goed door. Te droog? Voeg wat melk toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Lepel het beslag in kleine vormpjes. Zet op een plaat en schuif in de oven. Bak in ongeveer 25 minuten lichtbruin. Garneer met kokosrasp en taartversiersels.

Meer lezen over fruitpromotie?

Geen reactie's

Geef een reactie