Fruitpromotie door Miss Tutti Frutti

Iedereen noemde haar Miss Tutti Frutti. De zangeres en actrice Carmen Miranda (1909-1955) was een van de eerste samba-supersterren. Haar andere bijnaam: ‘The Brazilian Bombshell’. Van origine was zij Portugees, maar groeide op in Brazilië. In 1929 was ze al een beroemdheid in Rio de Janeiro: ze kon acteren, maar ook zingen. Maar voor het zover was ontwierp ze hoeden en kleding. Voor zichzelf maakte ze een outfit geïnspireerd op die van fruitverkoopsters en trad ermee op. Daarmee werd ze het beste exportproduct dat Brazilië zich kon wensen én werd ze een van de best verdienende sterren in de Verenigde Staten. Door haar rollen in Amerikaanse films kreeg ze een komisch Zuid-Amerikaans imago toebedeeld met een zwaar accent (alhoewel ze vloeiend Engels sprak).

Het fragment wat we hier zien is het liedje The Lady in the Tutti Frutti Hat uit de musical The Gang Is All Here (1943). Deze musical wordt nu beschouwd als een campy klassieker, al is het alleen al om die enorme bananen. Het verhaal is simpel: een soldaat wordt verliefd op een danseres, maar krijgt problemen als hij wordt uitgezonden naar de Pacific. In haar geboorteland Portugal mocht die musical trouwens niet worden vertoond. Die hoed ging een eigen leven leiden, bananenfirma Chiquita ging ermee op de loop en bracht een reclame uit die feitelijk geheel was geïnspireerd op haar personage.

I’m Chiquita banana and I’ve come to say
Bananas have to ripen in a certain way

When they are fleck’d with brown and have a golden hue Bananas
taste the best and are best for you
You can put them in a salad
You can put them in a pie-aye
Any way you want to eat them
It’s impossible to beat them
But, bananas like the climate of the very, very tropical equator
So you should never put bananas in the refrigerator

Het succes deprimeerde haar, want ze kon zoveel meer dan een vrouw spelen met een zwaar accent. Daarnaast ervoer ze ook de keerzijde: in Brazilië was ze absoluut niet meer geliefd. In 1943, na haar werkzaamheden voor The Gang Is All Here kreeg ze gezondheidsproblemen op zowel geestelijk als lichamelijk vlak. Ze had verschillende affaires: met de atleet Mário Cunha, met de industrieel Carlos Alberto da Rocha Faria, met de musicus Aloysio Oliveira en met de producent Dave Sebastian. Met hem is ze uiteindelijk getrouwd. In 1955 overleed ze aan een hartaanval. Haar familie probeert de nagedachtenis aan Carmen Miranda levend te houden door middel van een zeer informatieve website met veel muziek.

Ze werd in Rio de Janeiro begraven, in die stad is ook een museum aan haar gewijd.

De zwartwitfoto is afkomstig uit The Gang Is All Here.

Annex - Miranda, Carmen (Gang's All Here, The)_02

Carmen-Miranda-resize-2

Geen reactie's

Geef een reactie