bacon-eitje

Bacon-eitje op doktersadvies

Als je als arts te zwaar bent, is dat geen reclame. De Amerikaanse verloskundige Herman Taller (1906-1984) kampte al sinds zijn jeugd met overgewicht. Op het moment dat de weegschaal meer dan 130 kilo aangaf, moest er wat gebeuren. Op advies van een collega probeerde hij gewicht te verliezen door zijn vetinname te verhogen. Zo verstouwde hij dagelijks liefst 5.000 calorieën – een normale inname voor een man is zo’n 2.500.

Dat deed hij door alcohol, suiker, koekjes en zoete dranken in de ban te doen. In plaats daarvan zette hij vlees, vis en zuivel op het menu. In acht maanden tijd verloor hij 32 kilo en dat succes wilde hij graag delen. In oktober 1962 zag zijn methode Calories Don’t Count het levenslicht. ‘Deze aanpak heeft snel effect’, schreef hij. ‘U zult versteld staan.’ Miljoenen exemplaren gingen over de toonbank.

Dat hij in het boek ook capsules met saffloerolie promootte, was de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) een doorn in het oog. De overheidsorganisatie spande een rechtszaak aan. Taller kreeg een boete van 7.000 dollar én een voorwaardelijke gevangenisstraf. Genoeg ingrediënten die het tij deden keren.

Desondanks zijn er volgelingen die zijn gedachtengoed eren, aan calorieën tellen een broertje dood hebben en op gewicht blijven. Met dit bacon-spinazie-ei-schuitje kunt u in elk geval de dag of de middag goed beginnen. Het is ook lekker als onderdeel van het avondmaal.

Bacon-eitje met spinazie, voor- of lunchgerecht voor 4 personen

100 tot 150 g bacon, in plakjes

400 g spinazie

olie om in te bakken

wat verse nootmuskaat (geraspt)

4 eieren

ter garnering: kiemgroente

Bekleed de muffinvorm met de plakjes bacon.Als u dun gesneden bacon heeft, kunt u gerust 4 plakjes per persoon gebruiken. Duw goed aan, zorg ervoor dat het hele vormpje bedekt is. De bacon mag over het vormpje heen hangen, dat geeft wel een leuk effect. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Pak een zware koekenpan of wok. Bak de spinazie in wat olie tot de groente geslonken is. Bestrooi met de nootmuskaat en peper. Hak grof. Verdeel over de vormpjes. Breek een eitje in elk vormpje en zet de vormpjes op een rooster. Bak gedurende zo’n 15 tot 20 minuten, afhankelijk van uw oven. Ik vind het lekker als de dooier stevig is, dus een kortere baktijd is aan te bevelen als u houdt van vloeibaar eigeel.

Schep het bacon-eitje er voorzichtig uit en zet het op een bordje, garneer met wat kiemgroente en eet gelijk op. Een aardappeltje en wat extra spinazie smaken er lekker bij.

Geen reactie's

Geef een reactie