Appeldieet met apple pie

Heb jij ook zo’n trek in het appeldieet?

Juichende berichten kwamen voorbij op Facebook. ‘Een appel is de ultieme ontgifter’, liet afslankbedrijf New Fysic weten. Eet er vijf tot zeven op de eerste dieetdag! 

Heeft een appel het in zich om je lichaam te ontgiften? Nee, dat doen je lever en je nieren. Als het goed is.

Het appeldieet, ook wel het appeldagje genoemd, zou bedacht zijn door de Amerikaanse arts William Alcott (1798-1859). Zijn methode in het kort: men neme een flinke hoeveelheid gedroogde appels, men drinke voldoende water totdat het fruit in de buik begint te zwellen en de eetlust is verdwenen. Herhaal een week later. Uitstekend voor de lachspieren.

Wilt u een smakelijk appeltussendoortje zonder tussentijdse zwellingen, maak dan deze klassiek Engels-Amerikaanse variant. Ook hier gaan er zeven in, en een ingrediënt dat de appel goed aanvult: pittige cheddar.

Ingrediënten voor apple pie met cheddar, tussendoortje of nagerecht voor 6 tot 8 personen

Voor de korst
165 g bloem

35 g zelfrijzend bakmeel

snuf zout

125 g koude boter (plus 2 eetl. extra)

100 g cheddar (pittig)

2 theel. zachte azijn

1 eigeeltje, losgeklopt

Voor de vulling

7 stevige appels, geschild, in blokjes

2 eetl. citroensap

125 g suiker

45 g kristalbloem

100 g gehakte amandelen

snuf kaneel

zout

scheutje olijfolie

Meng meel, bloem en zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en kneed door het beslag. Voeg de kaas toe en kneed nog even door. Doe dan de azijn erbij. Vorm een stevige bal. Als die te droog is, voeg wat water toe. Wikkel in plastic folie en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.

Doe de appelblokjes met het citroensap in een kom. Voeg de suiker, de bloem, het kaneel en het zout toe. Meng goed. Doe de amandelen erbij. Giet een scheutje olijfolie bij het mengsel en schep door elkaar.

Verwarm de oven voor op 210 graden. Verdeel het deeg in twee ballen (neem iets meer voor de bodem). Bestrooi uw werkblad met bloem. Rol de grootste bal uit en bedek er een ingevette gesloten bakvorm mee. Duw aan en snijd bij.

Vul met het appelmengsel (leg in het midden wat meer dan aan de randen). Rol de kleine bal uit en bedek de bovenkant. Snijd de randen bij. Maak wat inkepingen.

Zet de oven op 190 graden en schuif de taart erin. Bak 40 tot 45 minuten. Kwast een kwartier voor het einde het eigeel over het deeg. Eet warm of koud. Een stukje cheddar of uitgebakken bacon smaakt er goed bij. Decoreer eventueel met cranberry’s en geef zo het appeldieet een heel nieuwe impuls.

Meer lezen over appeldiëten, weegschalen of wil je gewoon een lekker recept met appel? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie