Gewogen en te zwaar bevonden (varkensfiletjes met appel)

Gewogen en te zwaar bevonden? Heeft u last van varkenfiletjes? Met andere woorden: bent u te zwaar?

Betreed in dat geval het ding bloot, op een nuchtere maag. Ga er met twee benen op staan. Kijk dan naar beneden. Valt het getal op de weegschaal tegen? Natuurlijk. Maar let op. Een vinger tegen de muur scheelt een pond. Achterover hellen scheelt onsjes. Desondanks is uw dag nu bedorven? Dat is heel begrijpelijk.

Bij de introductie van een van de eerste personenweegschalen, de Health-O-Meter, werd die echter gepresenteerd als een bron van geluk. We schrijven 1917. Het brein erachter was de Amerikaan Mathias Weber. Hij was pas een jaar of twintig toen hij als groot weegschaaltalent werd aangetrokken door de Chicago Scale Company. De prijs? 7,50 dollar. Daarmee liet Weber de Duitse concurrentie ver achter zich.

Tegenwoordig gelden andere meetmethoden. Vergeet dus de weegschaal, vergeet de Body Mass Index, dat is maar ouderwets. Vandaag de dag is de buikomvang oorzaak van alle ellende – gemeten vanaf de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Voor vrouwen geldt een maximum van 88 centimeter. Liefst minder. Bij mannen ligt de grens bij 102 centimeter. Is de buikomvang groter, dan is er sprake van abdominale obesitas. Om goed te meten, is voor dit doel een speciaal lint ontworpen dat je kunt vastklikken om het middel waardoor er niet meer kan worden gesmokkeld. De mensen die dit hebben bedacht, zijn ongetwijfeld verstandige lieden. Een ding missen ze. Humor.

Ik begrijp best dat die vetophoping in de buik gevaarlijk is voor het functioneren van de ingewanden. Mensen die geen taille hebben en appelvormig zijn, lopen extra risico. Toch zijn appels en vet een geweldige combinatie. Pof een appel, giet er wat gesmolten roomboter overheen: lekker. Of maak varkensfiletjes met appelsaus.

 

Varkensfiletjes met appel (voor 4 personen)

3 geschilde en fijngesneden appels

2 sjalotjes, fijngesneden

4 zure augurkjes, fijngesneden

een half kopje appelsap

een eetlepel appelciderazijn

een handvol gedroogde cranberries

een eetlepel crème fraîche

1 eetlepel fijne mosterd

peper en zout naar smaak

4 varkenfiletlapjes, gepeperd en gezouten

een flinke klont boter

Snipper drie geschilde appeltjes in fijne stukjes en doe die in een kom. Voeg vervolgens twee fijngesnipperde sjalotjes toe, vier zure augurkjes in stukjes, een half kopje appelsap, een eetlepel appelciderazijn, een handvol gedroogde cranberries, een flinke eetlepel crème fraîche, een eetlepel fijne mosterd en peper en zout naar smaak. Meng deze ingrediënten zorgvuldig en stoof het geheel ongeveer 10 minuten in een pan met dikke bodem op een matig vuur – tot de appel zacht is. Bak vervolgens de gezouten en gepeperde varkensfilets in boter in 10 minuten gaar. Keer regelmatig en giet vlak voor het opdienen de saus over het vlees. Serveer er een zuurkoolstampotje bij.

 

33_HealthometerFinal-4a

Geen reactie's

Geef een reactie