appel-meloensoep

Appel-meloensoep met een vleugje fino

Ze kwamen in het geniep bijeen, communiceerden met speciale mobieltjes en verbleven in een aantal restaurants en hotels in Frankrijk. Zeven bedrijven maakten tussen 2010 en 2014 geheime prijsafspraken, waaronder het Nederlandse Coroos. De inzet? Appelmoes. Meer dan 90 procent van de Franse appelmoesmarkt had het zevental in handen.

Coroos biechtte als het braafste jongetje van de klas in 2014 alles op aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die haar Franse collega’s inlichtte. Het gevolg was een grondig onderzoek dat onlangs in de openbaarheid is gebracht. Daarmee kregen de overige zes een gezamenlijke boete van 58,3 miljoen euro aan hun broek en ontsprong de Nederlandse moesmaker uit Kapelle Biezelinge de dans. De Zeeuwse klikspaan kreeg immuniteit omdat hij deze misdaad had gemeld.

De Franse krant Le Monde berichtte over ‘le cartel de la compote’, in Nederland bracht nu.nl het nieuws. Nu wil het toeval dit ik een recept met appelmoes voor deze Volkskeuken in gedachten had, puur en alleen omdat ik een interview had gelezen met C.A. Nieuwstadt. Hij was in de jaren zestig chef-kok van het Haagse restaurant Table du roi (In den Kleynen Leckerbeck). Precies vijftig jaar geleden gaf hij in het Algemeen Handelsblad kerstdineradvies aan de Nederlandse huisvrouw. ‘Vooral luchtig beginnen’, zei hij.

Ik twijfelde of ik een variatie op zijn koude meloensoep zou maken. Dat was niet vanwege Nieuwstadts vakmanschap. Tot zijn clientèle hoorden ook leden van het koninklijk huis en het corps diplomatique. Nee, ik twijfelde over het hoofdingrediënt: appelmoes. Bij uitstek een bijgerecht voor baby’s, tandeloze oudjes of jengelende kinderen die geen groente lusten. Wie eten er buiten deze doelgroep verder nog appelmoes? Biecht maar op! Dus nu maken we appel-meloensoep, het snelste feestelijke voorgerecht-recept ooit.

Ingrediënten voor appel-meloensoep met een vleugje fino, voorgerecht voor 2 tot 3 personen

6 volle juslepels (120 ml) appelmoes (gezeefd)

1 vol borrelglas (40 ml) water

het sap van een 1/2 citroen

een flinke scheut slagroom

1 vol borrelglas sherry (ik nam droge)

wat chilivlokken naar smaak

1 rijpe Galia meloen, in bolletjes

eventueel: wat bacon of parmaham ter garnering

Neem een grote kom en meng appelmoes, water en citroen. Breng op smaak met een flinke scheut slagroom. Voeg voor een romiger geheel meer toe. Mochten er kinderen aan de kerstdis zitten, dan kunt u nu al een gedeelte in de borden gieten. Voeg de sherry toe aan de rest van de soep. Schenk de soep uit en doe er de bolletjes bij. Garneer met wat rode pepervlokken en eventueel wat uitgebakken bacon of rauwe parmaham ter garnering.

En dan is er nog een andere lekkere meloen-bereiding, namelijk met ijs.

Geen reactie's

Geef een reactie