Mijn eigen ijstijd met meloen-yoghurtijs

Twee ontmoetingen lagen ten grondslag aan wat ik later beslist mijn eigen ijstijd ga noemen. Ik trof vorig jaar een jonge Oekraïense ijsmeester in Amsterdam en een Italiaanse ijsveteraan in Castelsardo. Om met de laatste te beginnen: Eugenio Lupino had jarenlang met zijn vrouw Ida een salon in Keulen. Na hun pensionering betrokken ze een huis op Sardinië, waar ik toevallig logeerde.

In hun keuken staat een kleine ijsmachine te pronken. Daarmee maakt Eugenio nog altijd een prachtig roomijsje of een vruchtensorbet. Ik mocht zijn pruimenijs proeven, geen groter genot dan dat. De smaak was intens zonder overdadig zoet te zijn.

Het geheim
Het geheim van een goede ijsmaker? Daar wist Ida wel het antwoord op: die moet de hygiëne goed in de gaten houden, verse producten gebruiken en bovenal creatief zijn. ‘Ik was de eerste die bierijs maakte’, zei Lupino trots en toverde op zijn telefoon een foto tevoorschijn. Het bewijs: dat was in 1990, toen Duitsland de WK-finale won. Zijn klanten vonden het geweldig.

Die creativiteit zie je terug bij kunstenaar Ola Lanko, die onlangs in Amsterdam liefst twee ijssalons opende, samen met  Vladimir Todorov. Tijdens een verblijf in Lissabon at ze ‘het lekkerste ijsje ooit’, en vroeg de maker naar zijn geheim. Hij antwoordde: ‘Dit kun jij ook.’

Ze pakte haar nieuwe vak grondig aan, net zo serieus als haar installaties waarmee ze zo veel succes had. IJs maken is ontdekkingen doen onder nul, zoals Lanko het zo mooi verwoordt. Proef maar eens haar Sicilian Rebel.

Ik ben eenvoudig begonnen met een simpel machientje en maak nu graag yoghurtijs. Dat bevat minder suiker dan het echte werk en je krijgt toch een mooie structuur. Het is leuk om voor het diner de voorbereidingen te treffen en het mengsel in de machine te doen, dan is het verse ijsje mooi op tijd klaar. Steek vooraf de meloenbolletjes uit en serveer vlot uit: yoghurtijs smelt snel, dat heb je nu eenmaal in de nieuwe ijstijd.

Meloen-yoghurtijs met munt

150 g meloen (cantaloupe)
2 eetl. suiker
de blaadjes van 4 takjes munt, hou wat achter ter garnering
150 g yoghurt (ik nam Turkse met 10 procent vet)
2 eetl. slagroom
wat extra meloenbolletjes, ter garnering

Bereiding (tussendoortje of toetje voor 4 personen)
Pak een mengbeker. Ontpit de meloen, snijd in stukken en voeg de suiker toe. Doe de muntblaadjes erbij en pureer met een blender of staafmixer. Dit kunt u van tevoren maken en in de ijskast bewaren.

Voeg dit mengsel bij de koude yoghurt en de slagroom. Mix goed. Giet in de ijsmachine en laat draaien – de tijdsduur hangt af van uw machine. Serveer met verse muntblaadjes en meloenbolletjes.

Geen reactie's

Geef een reactie