ajo blanco

Ajo blanco, bloemrijk soepje

In hotel-restaurant Ukraine mochten de gasten onbeschermd hun maaltijd nuttigen. De serveersters en de koks droegen in dit beroemde Moskouse etablissement wel een mondkapje. Dit was in 1965 een poging om een grote A-griep-uitbraak te beteugelen, want liefst vijfhonderdduizend Moskovieten waren besmet.

Om het virus te killen, greep jan en alleman naar een populair huismiddel. De inwoners van Moskou sloegen in februari zeker 500 ton knoflook in. Die hoeveelheid was al eenvierde van de jaarlijkse hoofdstedelijke inname, zo berichtte het Nieuwsblad van het Noorden onthutst. Dat beloofde wat!

Penicilline voor de armen

Deze penicilline voor de armen, zoals de Russen altijd zeggen, was niet bedoeld voor culinaire hoogstandjes. Men nam gewoon een rauw teentje voor de hoofdmaaltijd, al dan niet in combinatie met een glas wodka. Dit was geen garantie voor een anderhalvemetersamenleving; als iedereen knoflook eet, stinkt niemand.

Naar de geneeskrachtige eigenschappen van knoflook is veel onderzoek gedaan, een dagelijkse kleine hoeveelheid zou de bloeddruk verlagen, ontstekingen remmen en bacteriën doden, maar als corona-bestrijder ben ik hem nog niet tegengekomen.

Er zijn honderden soorten knoflook geregistreerd, maar wat hier op de markt verschijnt, is doorgaans afkomstig uit China. Kunt u verse bemachtigen uit Spanje? Doen! En maak dan het Spaanse voorgerecht ajo blanco, ook wel bekend als het broertje van gazpacho. Maak deze koude soep ’s ochtends klaar, dan heeft u tijdens zwoele zomeravonden een erg voedzaam en verfrissend voorgerechtje achter de hand. Wees gerust: de amandelen doen de geur deels teniet.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

650 ml ijskoud water 

2 sneetjes witbrood, ontdaan van korst

scheut melk

200 g amandelen (zonder vlies)

2 tot 3 verse knoflooktenen (geplet en gehakt)

3 eetl. zachte olijfolie (Spaanse)

peper en zout naar smaak

scheut wittewijnazijn

ter garnering: wat gehalveerde druiven, rode bessen, eetbare bloemetjes, eventueel wat rivierkreeftjes of geroosterd amandelschaafsel

Zorg dat het water koud is. Laat het brood zeker 5 minuten weken in een scheut melk. Knijp uit. Maal de amandelen met de knoflook en het brood in uw keukenmachine tot een pasta. Voeg de olijfolie toe terwijl de machine draait. Doe het koude water erbij. Breng op smaak met peper, zout en wittewijnazijn en giet in een kom.

Laat minstens 3 uur koelen in de ijskast. Blender flink met wat ijsblokjes. Een blender is wel noodzakelijk, omdat de soep anders te kruimelig van structuur is. Er zijn koks die het mengsel voor het opdienen door een zeef gieten voor een maximaal fluwelen resultaat. Schenk uit op soepborden, garneer met druiven, bessen, eetbare bloemetjes en eventueel wat rivierkreeftjes.

2 Reactie's
 • Henk Bruin
  Geplaatst op 16:14h, 30 juni Beantwoorden

  Zo ken ik ook nog een ijskoude tomatensoep voor snoeihete dagen.
  Twee tomaten pp
  Een el olijfolie
  Een el citroensap
  In de blender, drie min. op hoge snelheid.
  Eventueel door een bolzeef wrijven.
  In de koelkast tot gebruik.

  • marielouise
   Geplaatst op 16:17h, 02 juli Beantwoorden

   Heerlijk Henk!

Geef een reactie