Sexy gazpacho

Een van de succesrecepten uit The Single Girl’s Cookbook is gazpacho: een fris en simpel voorgerecht. Het bevat veel groenten. Dat boek kwam onlangs op mijn pad en niet zonder reden.

Zonder trots kan ik mezelf afvaldeskundige noemen, al zijn er een paar diëten die ik niet ken. Zo dook ik onlangs, in mijn speurtocht naar een mooi en gezond recept, het ei-wijndieet op. Men neme per dag een paar eieren (gekookt of gepocheerd), een fles chablis en ’s avonds een biefstuk. ‘Je raakt er 3 kilo mee kwijt’, las ik op internet. Daar stond ook vermeld dat je het dieet twee dagen achtereen, liefst in een weekeinde, moet volgen.

De Amerikaanse Helen Gurley Brown, de uitvinder, was hoofdredacteur van maandblad Cosmopolitan. Onder haar leiding, van 1965 tot 1997, steeg de oplage tot enorme hoogte. Miljoenen lezeressen namen Gurley Browns vrijmoedige adviezen ter harte. Ze was een warm voorstander van seks voor en buiten het huwelijk; alles was geoorloofd om een man het bed in te krijgen.

Een van de middelen die je daarvoor kon inzetten, was natuurlijk eten. Haar tips waren pragmatisch. Waarom ingewikkeld doen als je meer bereikt met hét manneneten bij uitstek? Serveer gewoon een lamskarbonaadje. Feministe Betty Friedan hekelde het gedachtengoed van Gurley Brown. Anderen noemden haar juist een revolutionair op naaldhakken.

Haar filosofieën werden in 1969 gebundeld in The Single Girl’s Cookbook, een bestseller. Niet dat zijzelf die recepten had bedacht, welnee, dat liet ze over aan haar columnist Margo Rieman. In twee onlangs verschenen biografieën bleek dat Gurley Brown een leven lang een bitter gevecht heeft gevoerd met de kilo’s – tot haar dood in 2012. Ze wist weliswaar veel van eten, maar kon er niet van genieten. ‘Ik heb gewoon anorexia’, zei ze ooit in een interview. Liever dat, dan overgewicht. Ze werd er 90 mee.

Een van de succesrecepten uit het boek is gazpacho: een fris en simpel voorgerecht. Het bevat veel groenten. De zeevruchten maken het ook voor een beetje man een aantrekkelijk gerecht.

Pittige gazpacho
Voorgerecht voor 4 personen

1 kilo rijpe tomaten, in vieren
1 gele paprika, in blokken
1 flinke ui, in blokjes
1 komkommer (geschild, in blokken)
1 teen knoflook, gehakt
1 reepje Spaanse peper
1 scheutje wittewijnazijn
flinke scheut zachte olijfolie
peper en zout naar smaak
garnering: zeevruchten
ijsblokjes

Was, snijd of hak de groenten. Doe ze in een kom. Pureer ze met een staafmixer of blender. Breng op smaak met peper en zout en de azijn. Giet er een flinke hoeveelheid olijfolie bij en meng goed. Dit voorgerecht is makkelijk te bereiden tijdens de vakantie, neem dan wel uw staafmixer mee. Dien de soep op in glazen, voeg er wat ijsblokjes aan toe, en garneer met zeevruchtjes. Tip: nuttig niet in bed.

 

Geen reactie's

Geef een reactie