gebakken aardappeltjes

Aardappeltjes op doktersadvies

Onlangs leverde de postbode een enorme doos af. De werkgever van mijn echtgenoot had een verrassing in petto. De inhoud bestond uit allerlei voedingsproducten ter verbetering van de gezondheid, die tijdens corona een deuk heeft opgelopen. Vitaliteit is essentieel, stond in het bijgeleverde foldertje. Meneer Schipper mag voortaan op yoga of fitness. Voor financiële orde op zaken is er de bedrijfsmaatschappelijk werker.

De volgende ochtend openden we gelijk de enorme fles appelsap. We knabbelden aan de Bites We Love, een soort studentenhaver. De 5th Season Freeze Dried Sensational Strawberries, dat zijn gevriesdroogde aardbeien, voegden we toe aan de Whizzy Walnut Granola, die we onderdompelden in onze eigen yoghurt. Het geheel topten we af met jam, de Funky Fruit Mash Spunny Strawberry.

Terwijl ik nipte van de bijgeleverde Club Cinnamon Chai Latte, dacht ik terug aan de tijd dat Dr Bircher Benner zijn intrede deed in mijn moeders keuken. Met diens muesli, de voorloper van deze granola, ben ik groot geworden. De basis bestond uit geweekte havermout, geraspte appel, wat citroen, noten en yoghurt. Daar zat geen woord Spaans bij. De kant-en-klaarversie was te koop in de geitenwollensokkenwinkel.

Dokter Maximilian Bircher Benner (1867-1939) was een Zwitserse voedingskundige. Hij vond dat de mensheid te veel bewerkte voedingsmiddelen at. Daar kreeg je enge ziektes van, zei hij. Met die muesli gaf hij onbedoeld de aanzet tot het enorme ontbijtproductensegment dat in de supermarkt vele meters beslaat. Bircher Benner was meer dan een muesli-promotor alleen, hij roosterde ook aardappeltjes in de oven, met komijn. Om in stijl te blijven, heb ik die ’s avonds gemaakt. Meneer Schipper knapte er aardig van op, na alle ontbijtgekte.

Ingrediënten voor gebakken aardappeltjes, voor 2 personen.

bircher-benneraardappeltjes

4 tot 6 middelgrote aardappelen (iets kruimig)
scheut olijfolie
snuf zout en peper
2 á 3 theel. komijnzaad

kruidensausje
2 eetl. (volle) kwark
scheutje melk
wat bieslook, gehakt
wat platte peterselie, gehakt
peper en zout naar smaak

Was de aardappelen goed, verwijder ongerechtigheden, dep ze droog, halveer ze en smeer ze in met olijfolie. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vijzel de komijnzaadjes. Maak een mengseltje van wat zout, peper en de komijn en druk het snijvlak van de aardappels in het mengsel. Leg die kant op de plaat. Bak gedurende 45 minuten op 180 graden – afhankelijk van uw oven.

Maak in de tussentijd het kruidensausje. Klop de kwark los met de melk, voeg de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer naast de aardappelen met een frisse groene salade, wat peulvruchten en eventueel een stukje vis of vlees.

Trek in nog een geitenwollensokkengerechtje?

2 Reactie's
 • Dick Borstlap
  Geplaatst op 11:22h, 16 april Beantwoorden

  Ikke niet begrijpen: u schrijft halveer de aardappel (enz) maar op de foto zie ik toch schijfjes?

  • Marie Louise Schipper
   Geplaatst op 12:44h, 16 april Beantwoorden

   Beste Dick, ik heb de helftjes op hun kant gelegd, zodat de onderkant goed te zien is! Die zag er mooier uit;-)

Geef een reactie