Stil uw honger met peper

Met peper kun je honger stillen. Dat komt door capsaïcine, een stof die zich in chilipepers bevindt en die het hongergevoel vermindert.

Klagend, zeurend, rommelend, stekend. Het kan zich in alle vormen voordoen en is één van problemen van de lijnende mens. Die heeft honger, al mag je dat eigenlijk niet zeggen. Daar helpt geen kop groene thee tegen, geen chroompil of wat raddraaiers in de damesbladen u ook willen wijsmaken. Er is een middel dat helpt. Tijdelijk. Met peper kun je honger stillen. Dat komt door capsaïcine, een stof die zich in chilipepers bevindt en die het hongergevoel vermindert, zeker als mensen niet aan peper gewend zijn. Dat is in 2011 onderzocht door Amerikaanse voedingsdeskundige Richard Mattes van Purdue University in West Lafayette. Er bestaan wel dertig soorten pepers, de allerbekendste is de Spaanse peper. Die heel kleine groene of rode  pepers, met een lengte van een paar centimeter, de rawits, zijn bijzonder scherp. Dan is er ook nog de madame Jeanette, een bijzonder hete Surinaamse gele peper.

Daar kun je dus sambal van maken. I dacht dat zoiets een koud kunstje zou zijn. De peperoogsttijd is in oktober, een pakket pepers kopen in de Turkse winkel kan natuurlijk ook. Neem bij de bereiding wel deze regels in acht.

Regel 1. Zet deuren en ramen open, de lucht van peper kan op de luchtwegen slaan.

Regel 2. Trek huishoudhandschoenen aan.

Regel 3. Leg voordat u de pepers gaat snijden een zwembril klaar.

Ingrediënten voor sambal
1 eetlepel neutrale olie
2 uien, in blokjes
5 flinke tenen knoflook, fijngehakt
500 gram rode pepers
een stukje gemberwortel, fijngesneden
een flinke scheut citroensap
3 eetlepels bruine suiker
flinke scheut zoute ketjap (bij voorkeur Kikkoman Light)
eventueel: een mooie kip

Zet de zwembril op, snijd de pepers door de helft en verwijder de zaadlijsten. Daardoor zal de scherpte wat afnemen. Pel de uien en snijd ze in stukjes. Doe hetzelfde met de knoflook. Bak vervolgens ui, knoflook en gember zachtjes in wat kokos- of arachideolie. Zet een pannetje met dikke bodem op het vuur en doe er een bodempje water in. Voeg de fijngehakte pepers toe. Laat even koken. Voeg ui, knoflook en gember toe en breng aan de kook. Doe dan de ketjap en de bruine suiker erbij. Breng het geheel weer aan de kook en stamp de ingrediënten fijn. Voeg indien nodig extra ketjap toe. Wanneer het vocht is verdampt, is de sambal klaar. Doe het mengsel in brandschone potten en haal opgelucht adem. Wij kennen geen honger. Gooi de handschoenen weg, zet de zwembril af en hak een kip in stukken. Kruid met de sambal. Braad en wees blij.

 Capsicum, onderwijsplaat, in bezit van de UvA

18dc27cef1bdf014c5c076535629ed5637f23b97

2 Reactie's
  • Gerard van Oel
    Geplaatst op 10:11h, 06 oktober Beantwoorden

    Leuk verhaal, mooi basisrecept. Nu alleen nog een foto van jou in keukenhandschoen en duikbril voor het open raam.

    • marielouise
      Geplaatst op 15:18h, 06 oktober Beantwoorden

      Dat gaan we binnenkort zeker doen, Gerard! Als ik de laatste pepers ga verwerken.

Geef een reactie