Zsa Zsa’s Dracula Goulash

Hoe zet je een man in vuur en vlam? Daar wist de Hongaars-Amerikaanse actrice Zsa Zsa Gábor (1917-2016) het antwoord op: met haar Dracula Goulash. Beslist geen mager gerecht, dat wist de filmster ook wel. Is er iemand die van lijnen een goed humeur krijgt? Nou dan.

Curieus genoeg verbond ze in de jaren vijftig wel haar naam aan het bedrijf Ayds, een gigant op de vermageringsmarkt. Niet dat ze in die pillen geloofde, maar moest een meisje niet af en toe in haar eigen onderhoud voorzien?

Als ze verliefd was, bereidde ze deze goulash. Gábor was dan ook geregeld in de keuken te vinden. Liefst negen keer gaf ze het jawoord. Ik ben een geweldige huishoudster, zei ze altijd. ‘Als ik een man verlaat, hou ik zijn huis.’

Op 18 december 2016 overleed ze; hoogste tijd voor een eerbetoon. Talloze variaties bestaan er op dit recept: een goulash is eigenlijk een soep, maar deze Dracula Goulash is dat niet.

Dracula Goulash
Hoofdgerecht voor 6 tot 8 personen

2 flinke rode uien, fijngehakt
olijfolie om in te bakken
wat patentbloem
750 g runderpoulet
100 g speklappen, in blokjes
peper en zout naar smaak
1 handje karwijzaad
1 eetl. paprikapoeder (het liefst Hongaarse)
½ liter Egri Bikavér, Hongaarse rode wijn ( ik nam bij gebrek daaraan een Sangre de Toro)
250 g zuurkool, gespoeld en uitgelekt
100 g Hongaarse salami, in kleine plakjes (of chorizo)
125 g zure room
wat verse platte peterselie, fijngehakt, ter garnering

Pak een grote braadpan en bak de ui glazig in een scheut olijfolie. Bestuif de runderpoulet met wat patentbloem. Kruid stevig met peper en zout en voeg daarna in etappes toe aan het uienmengsel. Laat langzaam bruinen en schep af en toe om. Bak de spekblokjes in een koekenpan lichtjes uit en voeg ze daarna toe aan het vleesmengsel. Laat zeker 10 minuten zacht bakken.

Doe er een handje karwijzaad bij en schep om. Voeg het paprikapoeder toe en zet het vuur wat zachter. Giet de wijn erbij. Laat zachtjes pruttelen. Voeg dan de zuurkool toe en meng goed.

Dek de pan af en laat zo’n vijf uur zachtjes garen. Doe dan de salami erbij en voeg indien nodig nog wat paprikapoeder toe. Laat nog een half uurtje pruttelen en dien dan op met een schepje zure room, wat peterselie en eventueel een groene salade. Vers zuurdesembrood smaakt er ook lekker bij.

Volgens Gábor is deze hoeveelheid voldoende voor vijf hongerige Amerikanen of vier Hongaren die een vermageringskuur volgen.

Geen reactie's

Geef een reactie