Yacon, fris en fruitig

Yacon is fris en fruitig, maar moeders mooiste is hij niet. Zijn naam klinkt als een klok. Daar zag ik hem liggen, in een hoofdstedelijke natuurvoedingswinkel. Wat was het, een wortel? Afkomstig van tuinderij De Waog, stond op een bordje.
Thuis schilde ik hem, zag een witte wortel verschijnen, sneed een plakje af, proefde en was verkocht. De smaak hield het midden tussen peer, appel en meloen en was lekker friszoet en knapperig. Wie zat hierachter? Een dag later had ik Wiel van de Bool (63) uit het Limburgse Neer aan de telefoon. Sinds 37 jaar teelt hij biologisch, die yacon kwam een paar jaar geleden op zijn pad.

‘Dat in de 16de eeuw de aardappel vanuit Midden-Amerika naar Europa werd gebracht, is toeval’, vertelt Van de Bool. Het had volgens hem net zo goed de yacon (familie van de zonnebloem en de aardpeer) kunnen zijn.

Er zijn nog zeker dertien andere wortelsoorten uit de Andes die ook heel interessant zijn. En dat tekent Van de Bool, die altijd wel in is voor het experiment; op dit moment is hij met 5 hectare de grootste teler van zoete bataat in Noord-Europa.
De eigenschappen van de yacon zijn bijzonder, vertelt hij. De wortel bevat weinig koolhydraten, heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en is om die reden geliefd bij diabetespatiënten.

Van de Bool doet hem graag in de salade. Toevallig heeft hij afgelopen Kerst de klanten van zijn boerderijwinkel gevraagd om ermee aan de slag te gaan. De een serveerde gebakken yacon bij de balkenbrij en een ander raspte de wortel door het pannenkoekenbeslag. Ik maakte een salade én pannekoekjes.

Salade van yacon en witlof met een pannekoekje
Ingrediënten voor 4 personen

Voor de salade
100 g yacon
Wat citroensap
2 stronken lof
Handje gemengde noten
Olijfolie en zachte azijn
Chilivlokken

Voor de pannenkoekjes
30 g amandelmeel
25 g volkorenmeel
50 g tarwebloem
2 eieren
Flinke scheut melk
Snuf zout
100 g yacon
Roomboter
Schil de yacon en snijd in dunne plakken. Besprenkel met een beetje citroensap. Was de lof, snijd in ringetjes, schik op een bordje, serveer met een handje gehakte noten en maak een vinaigrette van wat olijfolie en zachte azijn. Giet over de salade en bestrooi met chilivlokken

Maak een beslagje van meel, bloem, eieren, melk en een snufje zout. Bak een aantal pannenkoekjes in wat roomboter. De yacon kan door het beslag of in plakjes worden meegebakken. Serveer warm.

Een geschild restant yacon is verpakt goed houdbaar in de groentela van de ijskast. U vindt de yacon in natuurvoedingswinkels.

Geen reactie's

Geef een reactie