Geroosterde worteltjes

Worteltjes, in al hun onschuld geroosterd

Vijftien jaar konden ze ongestoord hun gang gaan en waren ze alleenheersers. Onlangs echter heeft toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) vier worteltelers beboet voor het vormen van een kartel. Gezamenlijk dokten ze 2,5 miljoen euro boete.

De vier wortelbedrijven, waarvan drie uit Nederland en een uit België, hebben prijsafspraken gemaakt en dat mag niet. Het bewijs stond op een simpel A4’tje. Laarakker, Van Rijsing en het Belgische Verduyn richtten zich op de waspeenconserven. U weet wel, die combi-potten met doperwtjes. Over de Parijse worteltjes – grote stuiters die in Duitsland populair zijn – kreeg Veco het alleenrecht. Na een inval bleken Laarakker en Verduyn de braafste ventjes van de klas. Zij bekenden schuld en kregen strafvermindering.

Volgens de toezichthouder leidt kartelvorming tot minder innovatie en hogere prijzen. Lees: minder smaak voor meer geld. Daarom ging ik naar een biologische supermarkt en kocht elegante bospeen. Niet om te koken, maar om te roosteren. Zo zette ik mijn eigen wortelkartelletje op tafel.

Ingrediënten voor geroosterde bospeen met knoflookyoghurt en pesto, bijgerecht voor 3 tot 4 personen.

100 g blauwe rozijnen, geweld in een kop sterke zwarte thee
1 bosje peen (250 tot 300 g)
olijfolie om in te bakken
flinke snuf kaneel
flinke snuf kardemom
peper en zout naar smaak
3 eetl. volle Griekse yoghurt
1 teen knoflook, fijngehakt
citroenrasp van een ¼ biologische citroen
roze peperbes ter garnering

voor de pesto
het loof van de bospeen
2 handjes gemengde noten, grofgehakt
flinke scheut zachte olijfolie
75 g verkruimelde feta
peper en zout naar smaak

Laat de rozijnen een nachtje wellen in een kop sterke zwarte thee. Snijd het loof van de worteltjes, maar laat de aanzet zitten. Snijd de peen in de lengte doormidden. Leg in een schaal. Meng in een kom de olijfolie met de kruiderij. Kwast over de worteltjes, zodat ze allemaal goed bedekt zijn.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Spreid de worteltjes erover uit. Rooster ze goudbruin gedurende 35 tot 40 minuten in de (hetelucht)oven op 190 graden. Pak in de tussentijd een kom en voeg de knoflook bij de yoghurt en doe de citroenrasp erbij. Roer goed.

Maak de pesto: was en snijd het loof in stukken. Gebruik alleen het frisse groen. Doe in de keukenmachine, met de grofgehakte noten. Schenk de olijfolie erbij (wees gul). Pulseer een paar keer tot de gewenste dikte. Is het mengsel te droog? Voeg meer olie toe. Roer de kaas erdoorheen. Giet de rozijnen af en laat uitlekken.

Drapeer de geroosterde worteltjes op een bord. Garneer met de rozijnen, de knoflookyoghurt en lepeltjes pesto. Strooi de peperbes eroverheen. Lekker bij een mooie salade, eventueel aangevuld met vlees of vis.

Geen reactie's

Geef een reactie