Zuivere worteltaart, om het konijn in jezelf te omarmen

Zolang het pakje dichtzat, was er niets aan de hand. Toen ik het strikje losmaakte en het witte doosje opende, kon de peperkoekbever er makkelijk uit worden geschoven. Het was geen gewone bever, het was de befaamde Zwitserse St. Galler Biber. Die krijg je niet iedere dag. Een stukje proeven ging niet, hij zat strak verpakt in cellofaan. Ik deed hem terug in het doosje, strikje eromheen en ver weggestopt was er niets aan de hand. Beheersing noemen ze dat. Uiterste houdbaarheidsdatum: 10 juni 2021.

Bever

Drie weken lang hoorde ik de bever luidkeels brullen. Ik weerstond de lokroep als mijn zucht naar zoet zich laat op de avond openbaarde. Maar toen kon ik mij niet meer beheersen. In minder dan geen tijd hebben we hem opgegeten, zo groot was hij nu ook weer niet. De pootjes waren voor mijn echtgenoot, de kop voor het bezoek en ik nam het middenstuk: de buik. Het beest was bereid met zuivere bijenhoning, amandelen, brandewijn, eigeel en specerijen.

Goed zoet of gezond zoet lijkt niet te bestaan. Soms vormt het aanbod in natuurwinkels daarop een uitzondering, al laat de kwaliteit soms te wensen over: zoals schonkige keiharde koek waarvan de ingrediënten zich niet laten herleiden. Of, daar zeker niet te missen, wortelcake.

Dan denk ik altijd terug aan die oude grap.

Dat konijn had ongelijk. Een wortelcake is te eten, zeker volgens dit recept.

Ingrediënten voor worteltaart

4 eieren

125 gram suiker

100 gram zachte roomboter

150 gram bloem

1 zakje bakpoeder

een ons gewelde gele rozijnen

20 walnoten, grof gehakt

2 flinke penen, geraspt

citroensap

Mix de eieren schuimig in een beslagkom en voeg de suiker toe. Klop tot de suiker goed is vermengd. Doe de zachte boter erbij en meng. Voeg dan de gezeefde bloem en het bakpoeder toe, meng wederom goed. Mix tot alle ingrediënten zijn vermengd, doe dan de gewelde rozijnen en de walnoten erbij. Mix opnieuw. Voeg dan de wortelrasp toe, een scheutje citroensap en eventueel wat zout en meng. Stort de massa in een ingevette bakvorm of bekleed die met bakpapier. Eventueel kan de bloem worden vervangen door volkorenmeel – voor de hardliners.

Bak het geheel in 75 minuten op 160 graden gaar. Test met een satéprikker of dat zo is (dan blijft er geen beslag aan kleven). Volgens klassieke recepten hoort er een mooi glazuurlaagje overheen. Sla dat stadium manmoedig over. Laat de worteltaart afkoelen en snijd in plakjes.

Geen reactie's

Geef een reactie