Verlang je naar een worstenbroodje?

Wordt u ook sentimenteel als u dezer dagen alleen al het woord worstenbroodje hoort? Dan bent u tien tegen één een op drift geraakte Brabander die rond carnavalstijd snakt naar een versnapering als deze. Of u bent van Belgische komaf, dat zou ook nog kunnen. Worstenbroodjes worden tegenwoordig op álle hoogtijdagen gegeten, maar aan het ontstaan ligt de maandag na de zondag na Driekoningen ten grondslag. Op die dag vierden de ambachtslieden in Antwerpen en Doornik het nieuwe jaar.

Een vrolijke sliert dorstige werklui trok dan langs de herbergen. De uitbaters, ook niet gek, wilden de klanten zo lang mogelijk in de tent houden en serveerden zoute, vette vleesrestanten gewikkeld in een lap deeg. Dat ging erin als koek. Deze snack evolueerde een eeuw geleden tot een echt worstebroodje zoals we dat nu kennen.

Over brood zijn wel duizenden verhalen te vertellen. Enige tijd geleden was ik in gezelschap van 22 bakkers om te vieren dat een van hen, Ineke Berentschot, een boek heeft geschreven met de intrigerende titel Nachtbrood. Brood van lang gerezen deeg, (uitgeverij Trophonios, 19,95 euro). Zij interviewde collega’s die gepassioneerd verhalen over hun drijfveren en mooie recepten prijsgeven: van het maken van zuurdesem tot het bakken van worstenbroodjes, en dat inspireerde mij weer, al zal geen Brabander er zíjn broodje in herkennen.

Worstenbroodje, 8 stuks

200 g volkoren meel

50 g patentbloem

5 g zout

8 gr droge gist

1 ei

130 ml melk

25 g boter

300 g gehakt (half-om-half)

1 ei

peper

scheut worcestershiresaus

5 ansjovisjes, in stukjes

10 groene knoflookolijven, heel fijn gehakt

1 dessertlepel tomatenpuree

Maak het deeg: meng de droge bestanddelen. Voeg ei en melk toe en kneed. Doe de boter erbij als de ingrediënten bijna helemaal vermengd zijn. Dek het deeg toe en laat 3 uur rijzen. Dat lijkt lang, maar dat komt het eindresultaat ten goede.
Bereid in de tussentijd de vulling: doe het gehakt in een kom, voeg ei, peper en worcestershiresaus toe. Doe de visjes, de knoflookolijven en de tomatenpuree erbij. Meng goed. Draai 8 pillen van elk 50 gram, van 6 centimeter lengte. Laat opstijven in de koelkast.

Maak van het deeg 8 bolletjes van gelijke grootte. Leg op een plaat, dek af met plastic en laat 20 minuten narijzen. Maak van het bolletje een rechthoek, leg het gehakt erin en vouw goed dicht, met de vouwnaad naar beneden. Laat vervolgens nog een paar minuten narijzen, prik er met een satépen gaatjes in. Bestrijk met wat losgeklopt ei en zet gedurende 25 minuten in de oven (op een ingevette bakplaat) bij een temperatuur van 220 graden. Laat even afkoelen en eet dan op. Word je hier dik van? Nee hoor. Denk er gewoon een biertje bij.

Lust je nog een Brabants recept? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie