Creatief met prei

Het vervult me nog altijd met diepe schaamte. Dat ik met carnaval Roodkapje moest zijn, lag voor de hand. Mijn moeder had al weken van tevoren een pak gemaakt, afgebiesd met zilverkleurig lint. Er hoorde ook een kapje bij. Tegenspraak was in die tijd niet mogelijk voor 8-jarigen. Zij kwam van beneden de rivieren, waar ze het echte carnaval vierden. Dus liep ik schoorvoetend naar school, in mijn hand een mand met daarin de middagboterhammen en een appel. Ik wist dat ik voor lul liep. Vlak bij school eisten twee grote jongens de inhoud op. Even verderop lag iemand op de grond, hij droeg een konijnenpak. Het was mijn vriendje Harry. Die hadden ze vakkundig in elkaar geslagen.

Nee, al is carnaval mijn feest niet, toch intrigeren de culinaire genoegens me nog altijd: de Limburgse nonnevotten, de Brabantse worstenbroodjes of de Zeeuwse preiprol (preipuree) – die ze trouwens ook in Brabant eten, maar dan als maaltijdsoep. Dit gerecht kun je eigenlijk altijd eten, heerlijk comfortfood bij uitstek.

Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands is in de 17de eeuw het woord prol voor het eerst gesignaleerd. Het staat voor dikke pap of prakje. Dit gerecht kent ook andere benamingen. De inwoners van Cadzand noemen het parreiprol. Zij mengen aardappelen, prei en spek en eten er een eitje bij. Voor deze gelegenheid heb ik de preiprol in een nieuw jasje gestoken.

Oublies van knolselderij met aardappelpuree en prei
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingredi├źnten

1 selderijknol geschild, in dunne plakken
olijfolie
1 kilo aardappelen (kruimig), geschild
2 sjalotjes, gesnipperd
500 g spekblokjes
paar takjes tijm
boter
scheutje melk
peper en zout
1 prei, in heel dunne ringetjes

Schil de selderijknol. Snijd hem met een vlijmscherp mes in plakken van een halve centimeter dikte. Bestrijk de schijven met olijfolie en rooster ze in de oven gedurende 20 minuten op 190 graden. Keer halverwege.

Kook de aardappelen gaar en laat ze even uitdampen.

Bak in de tussentijd de sjalotjes op een laag vuurtje goudbruin. Voeg de spekblokjes toe en laat zachtjes bruinen. Ris de blaadjes van de tijm en strooi die erover.

Maak van de aardappelen een puree met behulp van een klont boter en een scheutje melk. Doe dan het spekmengsel erbij. Breng op smaak met peper en zout.

Controleer of de selderijplakken gaar zijn. Leg ze een paar minuutjes onder de grill (tot de randjes goudbruin kleuren). Bak de prei in een beetje olijfolie zachtjes aan. De ringetjes mogen uit elkaar vallen, als slingertjes confetti.

Schep de puree op de schijven, strijk af met een natte lepel. Garneer met de ringetjes. Eet warm. Drink er een glas gemeentepils bij. Dit gerecht kunt u ook van tevoren maken. De aardappelpuree krijgt bij het opwarmen een lekker korstje.

Geen reactie's

Geef een reactie