John F’s vissoep

Hij zag er altijd fris en energiek uit, was charismatisch en ook nog eens de jongste president van de Verenigde Staten. Op 22 november 2017 was het 54 jaar geleden dat John F. Kennedy is vermoord, op 17 mei 2017 zou hij 100 zijn geworden.

Over zijn verleden is veel bekend, maar wat zijn favoriete recept was, wist ik niet. Mijn korte speurtocht leidde naar de New England’s fish chowder, een heerlijke romige soep. Jacqueline Kennedy zelf gaf het recept in 1957 aan Ruth Blackford uit Montana.

Kennedy en zijn getrouwen deden er alles aan om zijn sportieve uitstraling in stand te houden: hij zeilde en zwom. ‘Ik hou van wandelingen langs het strand’, zei hij vaak. ‘Dan neem ik de moeilijkste beslissingen.’ Was dat de reden dat hij er altijd zongebruind uitzag? De werkelijkheid bleek iets weerbarstiger.

Kennedy leed aan de ziekte van Addison, in de volksmond ook wel de bronsziekte genoemd aangezien de huid verkleurt. Het is een vrij zeldzame en ernstige aandoening die ook nog eens verschrikkelijke rugpijn veroorzaakt.
Buiten het oog van de camera liep de president vaak met krukken. Hoe hij er, met al deze narigheid, ook nog een aantal minnaressen op kon nahouden, is eigenlijk een raadsel.

De behoefte aan hartig eten (ook een symptoom van addison) zou zijn voorkeur voor deze soep kunnen verklaren.

New England’s fish chowder
Ingrediënten voor 4 personen

450 g schelvis
Zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
200 ml water
50 g spek (in blokjes)
1 ui (in blokjes)
Eventueel een scheut olijfolie
2 flinke iets kruimige aardappelen (geschild, in blokjes)
2 stengels bleekselderij (in kleine stukjes gesneden)
1 laurierblad
300 ml volle melk
1 eetl. boter

Snijd de vis in stukken, kruid met peper en zout. Doe het water in een pan en kook de vis in 15 minuten gaar. Haal de vis eruit en houd apart in een kom. Pak in de tussentijd een koekenpan en bak het spek zachtjes uit, tot het krokant is. Haal het uit de pan en houd apart in een bakje.

Bak de uien in het spekvet zachtjes goudbruin. Voeg desgewenst wat olijfolie toe. Doe de aardappelen en de bleekselderij bij de bouillon en laat gedurende zo’n 15 minuten zachtjes koken. Kneus het laurierblaadje en voeg het toe aan de soep. Proef of aardappelen en bleekselderij gaar zijn. Voeg dan de melk toe en de klont boter. Kook zachtjes door.

Doe de vis en het spek erbij (houd een beetje spek achter ter garnering), roer goed en warm nog even door. Serveer in kommen en eet er zuurdesembrood bij.

Geen reactie's

Geef een reactie