vijgen met geitenkaas en nootjes

Lekker! Vijgen met nootjes en geitenkaas

Om onze gezondheid een impuls te geven in deze onzekere tijden, ben ik even in de vaderlandse dieetgeschiedenis gedoken. Zo was het in 1951 ook niet eenvoudig om op gewicht te blijven. Een verslaggever van dagblad Trouw zette voor de goed geproportioneerden de gevolgen van de lokroep van het zoet op een rij. Dat deed hij aan de hand van drie bestsellers.

Ook toen verschenen al afvalboeken en dat in een tijd die toch als sober te boek staat. Hollandse kost bood destijds weinig verlokkingen, behalve op zondag. Dan kwam een jonge klare op tafel voor de heren en een advocaatje met slagroom voor de dames.

Keurig toch? Mijn collega schetste echter een beeld van Nederlanders als zoetbekkies, die zich te goed deden aan enorme maaltijden, zeker in vergelijking met dat wat ze in onze buurlanden nuttigden.

Hij, ik ben ervan overtuigd dat het een man was, richtte zich voornamelijk tot het zwakke geslacht en beschreef welke activiteiten je moest ondernemen om gewicht te verliezen.

Om ‘de vetwinst’ te verdrijven, was calorieën tellen heel normaal. Hij schreef: ‘Een portie vanille-ijs, dames, is gelijk aan bijna drie uur vaten wassen..!’ Het was niet alleen de huisvrouw die hij tot matigheid maande. ‘Twee à drie bonbons, smeltend op de tong – o typistes! – betekenen een uur machineschrijven!’

De verslaggever bleek een visionair. Toen al zag hij een maagdelijk werkterrein in het verschiet voor mensen die ‘een wetenschap maken van de creatie der goede en veelbegeerde lijn’.

Een zin trof mij het meest: het eten van vier vijgen kon je teniet doen met een uur strijken. Daaraan heb ik een broertje dood, dus dat treft, en ik eet er toch nooit vier achter elkaar. En wat wil het toeval? Binnenkort is het vijgentijd! Daarvan maken we dit supersimpele voorafje met vijgen.

Ingrediënten voor een voorafje met verse vijgen voor 4 personen.

4 vijgen

scheut olijfolie

4 kleine zachte geitenkaasschijfjes (of 2 grote, gehalveerd)

handje gehakte gemengde noten

mengsel van grofgemalen peper, komijnpoeder, kaneel en een beetje zout

4 mooie frambozen

wat muntblaadjes

druppeltjes honing

Neem de verse vijgen, spoel en droog ze. Snijd ze voorzichtig open en stop er een geitenkaasschijfje in. Duw dicht. Smeer de vijgen in met olijfolie. Zet ze op een bakplaat, plaats die in de oven. Bak gedurende 15 minuten op 190 graden. 

Giet in de tussentijd wat olijfolie in een koekenpan, verhit, en bak het notenhaksel omscheppend in het kruidenmengsel. Plaats een vijg op een bordje, garneer met de notenkruiderij, de frambozen, de muntblaadjes en wat drupjes honing.

Nog een lekker receptje met vijgen? Exotische bomen in Nederland, gedijen die?

Geen reactie's

Geef een reactie