Citrus-makreelsalade met ui

Verras de dikke en de dunne met ui in de salade

Met de Knorr-wereldgerechten maakte Tamara de Weijer altijd goede sier. Biertje erbij en dan was de maaltijd helemaal compleet. En toe? Een sigaretje natuurlijk. Deze arts in opleiding had wel last van een prikkelbare darm, maar dat nam ze op de koop toe, want daar was toch niets aan te doen, zo was haar altijd verteld. Toen ze eenmaal huisarts was, nam haar omvang toe en echt fit was ze ook al niet. Ze wendde zich tot een collega en die zei: ‘Neem je eetpatroon toch eens onder de loep.’

Ontknorren

Dat was het begin van een nieuw leven. Knorr eruit, verse groenten erin. Met haar leus ‘geen pillen, maar paprika’ wint ze nu terrein. De Weijer heeft een missie: Nederland gezonder maken, want liefst 3,7 miljoen mensen lijden aan spijsverteringsklachten. Onlangs verscheen haar tweede (kook)boek: Eet beter voor je maag en darmen (uitgeverij Kosmos). 

Dokters op de barricade

Ze is trouwens niet de enige huisarts die het belang van voeding inziet. Ook haar collega Jacqui van Kemenade pakte de pen en presenteerde onlangs het lezenswaardige Leefstijl op recept (uitgeverij Scriptum). Dat is bijzonder, omdat er tijdens de artsenopleiding nog altijd weinig aandacht is voor voedingsleer.

Leefstijltoer

De Weijer organiseert momenteel ook een lezingenreeks, de Leefstijltoer. De tweede, over buikgezondheid, woonde ik onlangs bij. Een hoofdrol was weggelegd voor de darmen. Verras de dikke en de dunne regelmatig met diverse groenten, maar ook met gefermenteerde producten, zo luidde de boodschap. 

En: kook niet met een schaar en mijd zakjesvoer. Daarin zitten doorgaans grote hoeveelheden zout en suiker in vermomming. Doe je buik een plezier en neem weer eens witlof, artisjok, asperge, knoflook, maar ook ui. Die laatste speelt in dit simpele voorgerechtje met feestelijke uitstraling een belangrijke rol.

Citrus-makreelsalade met ui en kroepoekkruim
voorgerecht voor 4 personen

1 rode ui, in ringetjes

1 gestoomde makreel, schoongemaakt, in stukjes

2 eetl. goede mayonaise (niet zoet)

1 rode grapefruit

1 sinaasappel

wat groene peperkorrels (ingelegd)

wat granaatappelpitjes

wat rode bessen

½ zakje kroepoek, verkruimeld

Bereiding

Snijd de ui in ragfijne ringen, spoel af en laat goed uitlekken. U zult denken: die ui is toch schoon (en dat is ook zo), maar dit is een probaat middel om de ui-smaak niet de hele avond (of dag) te laten hangen. Prak de makreel met de mayonaise tot een gladde massa. Voeg eventueel wat grof gemalen peper toe. Schil de grapefruit en de sinaasappel met ferme hand, zodat er geen wit meer te zien is.

Neem een vlijmscherp mes en snijd het fruit in dunne plakjes. Bekleed vier borden met de grapefruit en de sinaasappel (als er straks weer bloedsinaasappels zijn, is het mooi om die te gebruiken). Drapeer een elegant hoopje makreel in het midden. Garneer met de uienringen, de peperkorrels, de granaatappelpitjes en de bessen. Bestrooi met het kroepoekkruim.

Meer lezen over dokters en voeding?

Tags:
, ,
Geen reactie's

Geef een reactie