tomatensoep

Klassieke tomatensoep voor kleine fijnproevers

Het is hommeles. Kijk in een willekeurige supermarkt rond etenstijd naar de kleine jengelende consument en het is duidelijk: deze generatie leeft op zoet en niet op groen. Reden voor een groep artsen de noodklok te luiden: kinderen worden steeds dikker en dat komt niet door hun boontjesconsumptie. Gezondheidswerkers zeggen: ‘Laat het eerste hapje groente zijn en geen banaan.’ Of: ‘Begin ruim voor de conceptie met gezonde voeding, dat geldt ook voor de man.’

Ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat groenten een aandeel kunnen leveren in het tegengaan van kinderovergewicht. Helaas: aardappelen, cassave en sommige knollen bevatten te veel zetmeel, dus die gaan in het verdomhoekje. De gedachte dat de dagelijkse twee stuks fruit, gepredikt door het Voedingscentrum, zo gezond zijn, gaat over een tijdje ook op de helling. Sommige fruitsoorten – als banaan – bevatten te veel suikers.

De favoriete kindergroente? Dat is tomaat. Dat treft. September is tomatentijd, die zijn nu te koop voor een grijpstuiver. Deze soep is een tegemoetkoming aan kleintjes die gruwen van alles wat onverwachte elementen bevat als korrels, pitjes of vellen.

Klassieke tomatensoep, voorgerecht
Ingrediënten voor 4 grote of zes kleine eters

2 rode uien, fijngesneden
scheut olijfolie
2 teentjes knoflook, geplet
2 basilicumtakjes, in kleine stukjes
1,5 kilo rijpe tomaten
1 liter pittige groentebouillon
rasp van 1/2 citroen
scheutje worcestershiresauce
1 theel. suiker
2 eidooiers
basilicumblaadjes ter garnering

Pak de grootste koekenpan die u heeft. Snijd de uien fijn en bak ze zachtjes in een scheut olijfolie. Laat heel langzaam kleuren en doe dan de geplette knoflook erbij. Voeg de basilicumtakjes toe. Zet het vuur laag en roer af en toe. Snijd intussen de tomaten in plakjes en verwarm de bouillon. Doe citroenrasp erbij en voeg een scheutje worcestershiresauce toe.

Voeg dan de helft van de tomaat bij het ui-mengsel en zet het vuur laag. Neem vooral de tijd. Pak een metalen zeef of een passe-vite. Als het mengsel zacht is, kan het door de zeef en bij de bouillon. Bak een volgende portie tomaten op dezelfde, langzame wijze, zeef en voeg uiteindelijk een schepje suiker aan de soep toe. De soep is dan bijna klaar. Roer goed en laat even koken. Doe dan het vuur uit. Scheur de basilicum in stukjes, pak zes kommen. Klop de eidooiers los en giet al roerend bij de tomatensoep. Serveer en bestrooi met basilicumblaadjes. Lust uw kleintje dit niet? Gewoon zo laten. Chanteer hem of haar nooit met een Danoontje.

Meer lezen over tomaten? Klik dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie