Tijd voor Taart (Clafoutis van tomaat)

Bij binnenkomst van mijn supermarkt struikelde ik over de besuikerde bladerdeegversnaperingen, mét korting. Daarnaast stonden de zakken chips hoog opgetast. Als iemand zich afvraagt waarom Nederlandse kinderen te zwaar zijn, dan zou Albert Heijn daar misschien antwoord op kunnen geven. Nemen zij niet deel aan het overheids- en bedrijfsleveninitiatief Convenant Gezond Gewicht? Met als doel kinderen een gezonde leefstijl bij te brengen?

Eind 2014 hadden alle kantines van middelbare scholen voor zeker driekwart een gezond aanbod moeten presenteren. Reden voor de redacties van EenVandaag en 7Days om achthonderd scholieren te bevragen. De uitkomst? Slechts drie van de tien scholen biedt gezond eten aan.  De helft van de scholieren vindt gezonde producten op het moment te duur. 71 procent vertelde minder dan 200 gram groente per dag te eten, 62 procent eet niet elke dag fruit. Goed  eten vinden ze wel belangrijk: tweederde vindt dat de overheid geld moet besteden aan gezonde kantines.

Tijd voor taart om hun goede intenties te vieren:  een variatie op Franse kersentaart, clafoutis.

Clafoutis van tomaat
Ingrediënten
Voor 6 personen

beetje boter
4 smaakvolle grote tomaten
3 eieren, gesplitst
2 x 30 gram fijne suiker
75 gram bloem
150 ml slagroom
wat zout
het merg van een klein vanillestokje
paprikapoeder ter garnering

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm (20 cm) in met boter en bekleed met bakpapier. Snijd de tomaten doormidden en vervolgens in dunne plakjes. Stapel ze dakpansgewijs in de vorm. Klop de 3 eidooiers met 35 gram kristalsuiker tot een lobbig geheel. Doe de bloem erdoorheen, daarna de room en het zout. Voeg het vanillemerg al roerend toe. Klop de eiwitten met de suiker in een schone kom stijf. Spatel het schuim door het beslag, giet over de tomaat en zet het geheel ongeveer 25 minuten in de oven. Prik met een satépen in het midden van de taart. Komt die er droog uit, dan zijn we klaar. Laat even afkoelen en keer dan de taart om. Verwijder het papier voorzichtig. Bestuif met een beetje milde paprikapoeder en snijd in zes puntjes.

dakjunglebewerkt
Geen reactie's

Geef een reactie