tomaten in roomsaus

Tomaten in roomsaus, per express!

Als hij thuiskwam, zette hij eerst een pan met water op het vuur, want dat kwam altijd van pas. Pas daarna deed Édouard de Pomiane zijn hoed af, hing zijn jas aan de kapstok en bond een schortje voor. Vervolgens zette hij het raam open, want frisse lucht heb je nodig, ook tijdens het koken.

Van alle gezondheidsgoeroes die ik de afgelopen jaren heb leren kennen, is de Fransman De Pomiane (1875-1964) absoluut de leukste. Zijn kookboek La cuisine en 10 minutes ou L’adaptation au rythme moderne verscheen al in 1930. Koken in tien minuten dus. Het is nog steeds verkrijgbaar, ook in Engelse vertaling. Is het mogelijk, zoals hij beweerde, om een compleet diner in korte tijd op tafel te zetten?

Arts en onderzoeker De Pomiane was verbonden aan het Pasteur-instituut in Parijs. Daarnaast schreef hij kookboeken en maakte radioprogramma’s over voeding. Zijn drijfveer was simpel: de Franse keuken toegankelijk maken voor iedereen, van kunstenaar tot coupeuse en van arbeider tot wetenschapper. Het maakt niet uit hoe druk je bent, koken kunnen we allemaal.

Die tien minuten volstaan inderdaad voor een expresmaaltijd. Open een blikje bonen, giet er een mooie vinaigrette overheen, en klaar is uw voorgerecht! Pak een glazen schaal, drapeer er vers fruit in, serveer met wat room, en voilà, daar is het toetje. Zijn tomaatjes à la polonaise (tomaten in roomsaus) waren een eerbetoon aan Polen, het land van zijn ouders. Een Hollandse kastomaat wint met deze bereiding absoluut aan smaak. Er kan eventueel wat knoflook en peterselie bij.

Ingrediënten voor tomaten in roomsaus, bijgerecht voor 2 personen.

1 tot 2 uien, gesnipperd

1 klont roomboter

6 tot 8 trostomaten (middenformaatje)

peper en zout naar smaak

200 ml crème fraîche (de vetste)

krulpeterselie ter garnering

Pak een koekenpan en bak de uisnippers glazig in een klont roomboter. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de gezichtjes naar beneden in de pan. Zet het vuur iets hoger en bak zo’n 5 minuten. Prik met een taartvorkje twee keer in de huid en keer ze om. Kruid met peper en zout en lepel de crème fraîche ertussen.

De tomaten verliezen wat vocht dat zich mengt met de room. Keer ze nog een keer om en bak nog eens 5 minuten. Laat de saus bubbelen. Leg ze dan met de bolle kant boven in een schaal. Giet de saus eroverheen en garneer met de krulpeterselie.

De Pomiane had altijd een portie gekookte aardappelen achter de hand, die smaken er goed bij als u ze even bakt. Een biefstukje of een mootje vis kunt u er ook bij serveren.

En als u trek heeft in nóg een gerecht met tomaten, probeer dan deze liefdesappeltjes.

Geen reactie's

Geef een reactie