Toetje voor Tesseltje

Ze waren eigenlijk allemaal verliefd op haar: Hooft, Bredero, Cats, Vondel en Barlaeus. Maria Tesselschade Visscher (1594-1649) kon dichten, was bedreven in het graveren van glazen, zong prachtig en was ook nog eens spitsvondig.

Hooft onthaalde graag zijn vrienden op het Muiderslot. Zij was dan ook van de partij. Dat waren geweldige bijeenkomsten, waarbij altijd een glas sekt of ‘Rheinischer’ wijn werd geschonken. In 1636 schrijft Hooft aan Maria Tesselschade: ‘De pruimen beginnen allemaal tegelijk te rijpen en te roepen Tesseltje, Tesseltjes mondje!’ Vrij vertaald: kom snel, Tesseltje, want de pruimen worden rijp.

Aan het eind van de zomer zeiden de vrienden altijd ten afscheid tegen elkaar: ‘Tot in de pruimentijd!’

Pruimen zijn er nu volop en doen het goed in dit klassieke nagerecht van melk, room, vanille en fruit. Serveer het ‘s zomers met vers fruit en in de winter met gedroogde en gewelde vruchten.

Custard, nagerecht voor 4 personen
Ingredi├źnten

500 ml volle melk
50 ml slagroom
1 vanillestokje
4 eidooiers
2 eetl. bloem
50 g suiker

Garnering

10 verse pruimen, in partjes
eventueel: 5 gedroogde pruimen, in port geweld
handje blauwe bessen
eventueel: snufje sumak (mediterrane winkels)

Doe de melk, de slagroom en het vanillestokje in een pan. Verwarm al roerend met een pollepel. De melk mag niet koken.

Pak een hittebestendige beslagkom en klop in de tussentijd de eidooiers, de bloem en de suiker los. Let erop dat er geen klontjes in het mengsel zitten.

Zet het vuur uit en verwijder het vanillestokje. Schenk het hete mengsel in een dunne straal bij de eidooiers terwijl u met een garde klopt. Er mogen geen klontjes in zitten. Doe dan het mengsel weer in de pan en verwarm het op een laag vuurtje. Blijf roeren met een pollepel totdat de custard dik wordt. Dit kan ongeveer 10 minuten duren. Als het mengsel iets dikker is dan vla, kan het vuur uit.

Laat afkoelen. Deze custard is multifunctioneel: u kunt hem gebruiken voor taart (laat warm en giet over gegrilde en met kaneel bestoven appelpartjes), maar ook in deze variant.

Garneer met verse pruimen, in port gewelde gedroogde pruimen en blauwe bessen. Ik vond in de toko gedroogde roosjes die ik eromheen heb gedrapeerd. Bestuiven met sumak (gedroogd steenfruit) geeft een fijn friszoet accent. Serveer in vier coupes of op schoteltjes.

Geen reactie's

Geef een reactie