Sunshine Bombe, koninklijk nagerecht

Hoe maak je een Sunshine Bombe?

Ruik even aan de onderkant. Doet de geur van deze ananas u denken aan een goedlopend café? Dan kunt u die gerust laten liggen. Deze handige tip kreeg ik ooit van een chique dame in de supermarkt. Ze keek er zeer ernstig bij.

Jarenlang was een verse ananas iets wat alleen de zeer rijken zich konden veroorloven. Koning Charles II van Engeland (1630-1685) was er gek op. Hij had fijne hobby’s: of hij versierde de ene vrouw na de andere, of hij was bezig met zijn gewicht. De koning stond de hele dag op de weegschaal: voor en na het ontbijt, voor een partijtje tennis en erna, voor en na de avondmaaltijd. Hij liet het allemaal optekenen, daardoor weet ik dat hij na een galadiner 1 kilo en 814 gram aankwam. Wat hij toen had gegeten is onbekend.

Met Charles’ liefde voor de ananas introduceerde hij ook het toetje van vers fruit uit eigen kas. Pas rond 1900 kwam ananas in blik op de markt en was deze exotische vrucht voor iedereen beschikbaar. De firma Dole ontwikkelde een machine om deze vrucht snel te verwerken. Directeur James Dole was slim: hij schreef ook een wedstrijd uit voor lekkere nagerechten. Huisvrouwen gaven massaal aan zijn oproep gehoor. Of deze Sunshine Bombe erbij zat, weet ik niet, maar hij ziet er wel koninklijk uit. Voor meer koninklijke nagerechten, deze van koningin Elizabeth mag er ook wezen.

Ingrediënten
Sunshine Bombe (nagerecht voor 4 personen)

100 gram wortel, geraspt (ik nam regenboogwortels)

Citroensap

250 ml water

1 blik ananasringen (567 gram), bewaar de siroop en snijd de ringen heel fijn

12 gram gelatine

100 gram rode bessen

Handje eetbare bloemetjes (hou er een aantal achter)

100 gram frambozen

Een ronde schaal

Een bord

U moet voor dit oogstrelende gerecht beslist geen verse ananas gebruiken: dan stort het als een kaartenhuis ineen. Verse ananas bevat een enzym dat het opstijven tenietdoet.

Geen reactie's

Geef een reactie