
03 nov Sunshine Bombe, koninklijk nagerecht
Hoe maak je een Sunshine Bombe?
Ruik even aan de onderkant. Doet de geur van deze ananas u denken aan een goedlopend café? Dan kunt u die gerust laten liggen. Deze handige tip kreeg ik ooit van een chique dame in de supermarkt. Ze keek er zeer ernstig bij.
Jarenlang was een verse ananas iets wat alleen de zeer rijken zich konden veroorloven. Koning Charles II van Engeland (1630-1685) was er gek op. Hij had fijne hobby’s: of hij versierde de ene vrouw na de andere, of hij was bezig met zijn gewicht. De koning stond de hele dag op de weegschaal: voor en na het ontbijt, voor een partijtje tennis en erna, voor en na de avondmaaltijd. Hij liet het allemaal optekenen, daardoor weet ik dat hij na een galadiner 1 kilo en 814 gram aankwam. Wat hij toen had gegeten is onbekend.
Met Charles’ liefde voor de ananas introduceerde hij ook het toetje van vers fruit uit eigen kas. Pas rond 1900 kwam ananas in blik op de markt en was deze exotische vrucht voor iedereen beschikbaar. De firma Dole ontwikkelde een machine om deze vrucht snel te verwerken. Directeur James Dole was slim: hij schreef ook een wedstrijd uit voor lekkere nagerechten. Huisvrouwen gaven massaal aan zijn oproep gehoor. Of deze Sunshine Bombe erbij zat, weet ik niet, maar hij ziet er wel koninklijk uit.
Ingrediënten voor de Sunshine Bombe (nagerecht voor 4 personen)
100 gram wortel, geraspt (ik nam regenboogwortels)
Citroensap
250 ml water
1 blik ananasringen (567 gram), bewaar de siroop en snijd de ringen heel fijn
12 gram gelatine
100 gram rode bessen
Handje eetbare bloemetjes (hou er een aantal achter)
100 gram frambozen
Een ronde schaal
Een bord
U moet voor dit oogstrelende gerecht beslist geen verse ananas gebruiken: dan stort het als een kaartenhuis ineen. Verse ananas bevat een enzym dat het opstijven tenietdoet.
Besprenkel de wortelrasp met citroensap en laat even intrekken. Pak een pan, zet het water op. Trek een blik ananas open, giet de siroop af en bewaar in de ijskast. Doe de gelatinevellen in het kokende water. Zet het vuur uit. Roer tot ze zijn opgelost. Voeg de stukjes ananas toe en blijf goed roeren. Doe de wortel erbij. Voeg dan het ananassap toe.
Pak een puddingvorm of mooie schaal. Drapeer de besjes op de bodem, met de eetbare bloemetjes. Leg de frambozen erop. Doe het gelatine-ananas-wortelmengsel in een schenkkan, zo kunt u het gedoseerd bij de het fruit in de schaal gieten. Dek het geheel af en laat zeker 3 uur opstijven in de ijskast.
Zet dan de schaal in een bak heet water, laat 20 seconden staan. Pak een bord, keer de pudding om en garneer met nog wat verse bloemetjes. U kunt deze bombe ook serveren naast een gebraden hammetje.
Voor meer koninklijke nagerechten, deze van koningin Elizabeth mag er ook wezen.
Patrick
Geplaatst op 22:42h, 14 aprilIk zie wel de ingrediënten, niet de bereiding.
Marie Louise Schipper
Geplaatst op 23:14h, 14 aprilAh, hartelijk dank voor uw reactie, ik heb een en ander rechtgezet.