Buckingham Bombe, Queen Elizabeth Cake

Koningin Elizabeth snijdt altijd zelf het topje eraf. Ze eet vervolgens haar rijpe peer alsof het een eitje is. Dit is een van de eetgewoonten van de vorstin, schreef haar voormalig chef-kok Darren McGrady in 2007 in zijn boek Eating Royally. Hij klapte heerlijk uit de school: prins Philip was volgens hem een meester in het grillen. En Elizabeth, hanteert zij wel eens de deegroller?
Daarover laat McGrady zich niet uit, maar enig onderzoek leert dat ze dat wel doet: dit cakerecept zou van haar hand zijn. Op keurig getypte velletjes is het na haar kroning in 1953 de wereld overgegaan, steeds een tikje anders. Ze stelde wel een voorwaarde: je moest ervoor betalen, zo’n 15 cent. De opbrengst ging naar the Girls’ Friendly Society, een organisatie die zich tot op de dag van vandaag bezighoudt met respect, encouragement and skills for all young women.

Respect dus voor Lillibet, getuige dit recept kijkt ze niet op een klont boter en een schep suiker. Maar er is meer: op 9 september 2015 om 18.30 uur  was ze de langst regerende Britse vorst. Het record van 63 jaar en 216 dagen, dat in handen was van koningin Victoria, heeft ze toen verbeterd. Reden voor een traktatie en ik ben dan ook verheugd dat ik het recept van deze caloriebom mag doorgeven. Met liefde zal ik 15 cent storten op rekening van the Girls’ Friendly Society, als u dat ook doet. 

Queen Elizabeth Cake
Ingrediënten

Voor de cake
1 kop gehakte dadels
1 theel. baksoda (te koop bij de biologische winkel)
1 kop kokend water
0,5 kop zachte boter
1 kop suiker
1 ei
1 theel. vanillemerg
1,5 kop tarwebloem
1 theel. bakpoeder
0,5 theel. zout
0,5 kop gehakte walnoten

Voor het glazuur
5 eetl. bruine suiker
5 eetl. room
2 eetl. boter
1 kop ongezoete geraspte kokos

QueenCake 001

Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng de dadels met de baksoda en giet er kokend water overheen. Laat dit mengsel staan.Doe dan in een grote kom de roomboter en suiker. Voeg het ei en het vanillemerg toe en klop goed. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout erbij, giet het dadelmengsel en de noten erbij en meng alles goed. Giet het beslag in de ingevette cakevorm. Bak 25 tot 30 minuten, tot de cake goudbruin is. Haal uit de oven en laat staan: het geheel moet nog een laagje glazuur krijgen.

Meng alle ingrediënten, behalve de kokos, in een kleine steelpan. Breng het mengsel aan de kook. Laat 3 minuten koken, tot het dik wordt. Giet uit over de cake. Strooi de geraspte kokosnoot er ter garnering overheen. Op dit punt is er sprake van twee scholen; in sommige recepten staat het advies de cake nog 2 minuten in de oven te zetten om de kokos te laten bruinen. Een duidelijke aanwijzing dat grilmeester prins Philip hier zijn rol heeft opgeëist.

TaartElizabeth04 copy

Geen reactie's

Geef een reactie