Stoofpeertjes met chocoladecrème

Stoofpeertjes met chocoladecrème

Ze is momenteel de aanvoerder van de supereeuwelingen: Lucile Randon is op haar 118de ’s werelds oudste mens. Op het moment dat haar concurrent, de 119-jarige Kane Tanaka, in april 2022 haar laatste adem uitblies, hing de wereldpers gelijk aan de lijn.

Randon vindt die belangstelling overdreven. Eenvoud is het devies van de française. In 1944 nam ze haar intrek in een klooster en ging daarna als zuster André door het leven. Op haar 100ste werkte ze nog als vrijwilliger in een verpleeghuis. Inmiddels is ze blind en kan ze niet meer lopen. Vorig jaar raakte Randon ook nog eens besmet met het coronavirus. Klachten had ze niet, hooguit was ze een beetje moe, vertelde ze aan Figaro Live.

Wat is het geheim van de zuster? Dat is simpel: eet goede chocolade en neem dagelijks een glaasje port. Zal ze het record van de alleroudste persoon ter wereld, haar landgenoot Jeanne Calment (1875-1997), verslaan? Die at wekelijks een kilo chocolade. Zover is zuster André nog niet. Voor dit nagerecht van stoofpeertjes met chocoladecrème beginnen we met 25 gram per persoon. Kleine stapjes, groot effect.

Ingrediënten voor stoofpeertjes met chocoladecrème, nagerecht voor 4 personen.

Voor de chocoladecrème

100 ml slagroom

50 ml melk

25 g fijne kristalsuiker

100 g pure chocolade (72 procent), in stukjes

eventueel: grof gemalen rode peper (pul biber)

45 g koude roomboter, in blokjes

Voor de peertjes

4 stoofpeertjes, geschild

375 ml rode port

125 ml rode wijn

2 steranijsjes

1 pijpje kaneel

eventueel: 2 theel. aardappelzetmeel

Neem een pan met een stevige bodem. Verwarm de slagroom met de melk al roerende en breng tot het kookpunt. Zet het vuur lager. Voeg de suiker toe tot die helemaal is opgelost. Doe dan de chocolade en desgewenst de rode peper erbij. Roer goed tot de chocolade helemaal is opgelost. Laat het mengsel een beetje afkoelen en klop dan de roomboter erdoor.

U kunt de crème in kommetjes gieten (bijvoorbeeld in ramequins met een doorsnede van 6 centimeter) en in de koelkast laten opstijven.

Neem een stoofpan en leg de peertjes erin. Schenk de port en de wijn eroverheen, voeg de steranijs en de kaneel toe en stoof de peertjes op een zacht vuur in een uur of drie tot ze mooi rood zijn. Het vocht kunt u gebruiken voor een saus en binden met 2 theelepels aardappelzetmeel, losgeklopt met een scheut water.

Zet het warme peertje – met de eventuele saus ernaast – op de koele chocoladecrème en strooi er rode peper overheen. Schenk er gerust een glaasje port bij. Eet met mes, lepel en vork.

Trek in meer gerechten voor een lang en gezond leven? Neem dan deze citrussalade.

Geen reactie's

Geef een reactie