Toveren met een erwtje (Socca)

Koen Joosten is kinderarts in Rotterdam. De afgelopen jaren zag hij ernstig zieke dikke kinderen die eigenlijk beter zouden moeten eten. Zijn conclusie: artsen moeten eerder voedingsvoorlichting geven. Buikbaby’s moeten al goed en gevarieerd eten. En na de geboorte? Niet met 4 maanden beginnen met fruithapjes, maar met groente. Daardoor leren kleintjes hun smaak te ontwikkelen. Hij bedacht een groentepromotiecampagne onder het motto: mensen luisteren wel naar een arts. Zo ontstond het Platform Gezonde Voeding. TNO, GGD, het Voedingscentrum, ze doen allemaal mee. Hun motto: adequate groenteconsumptie kan ziekten voorkomen, verleid kinderen met broccoli.

Natuurlijk, ik ben ook voor groente. Maar kun je de voedselindustrie ongestraft hun gang laten gaan? Met kinderkoek, -toetjes, -snoepjes en -zoutjes die worden aangeprezen als zijnde gezond? Waar sommige kinderen ernstig obees van worden, want koek is doorgaans suikergoed.

Wat gaan we ze voorschotelen in dit nonfoodwalhalla? Kun je een kind echt verleiden met broccoli? Of moeten we onze eetcultuur een impuls geven en aanpassen aan deze tijd? Snacken met peulvruchten, daar zijn ze in Frankrijk en Italië best goed in, die vogels kunnen toveren met een erwtje.

Socca noemen ze deze hartige koek in Nice. Simpel, doeltreffend, verzadigend en vezelrijk. Meng het kikkererwtenmeel (verkrijgbaar bij natuurwinkels of Marokkaanse supermarkten) met de ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel) en het zout. Voeg een flinke scheut olijfolie toe, roer goed en doe er daarna het water bij. Maak een stevig deegje, dikker dan pannenkoekbeslag. Laat een middagje staan. Kenners zeggen dat daarin het geheim van de bijzondere smaak en structuur schuilt.

Socca, eenvoudig tussendoortje (voor 4-6 personen)

200 gram kikkererwtenmeel
1 afgestreken eetlepel ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel) of een snuf komijnpoeder
snuf zout
flinke scheuten olijfolie
1 flinke mok water

Verwarm een zwaar (gietijzeren) koekenpannetje 5 minuten voor in de oven (op 250 graden). Haal uit de oven en giet er wat olijfolie in en bedek de bodem. Roer het beslag nog een keer door. Is het te dik, voeg wat olie en water toe. Giet het beslag in de pan, zet in de oven, ongeveer 25 minuten op 220 graden. Als u niet in bezit bent van een gietijzeren pan, kunt u gebruik maken van twee cupcake siliconenvormpjes (ieder met zes cakejes). Besprenkel de socca na het bakken met wat olijfolie en eventueel wat grof gemalen peper en zout. Snijd in stukken. Serveer warm.

Nice_marchande_de_socca

Geen reactie's

Geef een reactie