Snickerssalade

Zoete Snickerssalade voor melkmeisjes

De melkmeisjes waren de mooiste vrouwen van het dorp, tot de pokken hen troffen. De Engelse dokter Edward Jenner was eind 1700 zeer gefascineerd door hen, niet zozeer door de schoonheid van zijn dorpsgenotes, maar door hun aandoening. Door die ziekte, er zijn een aantal varianten bekend, waren jaarlijks duizenden slachtoffers te betreuren. Wereldwijd. Wie eenmaal de dierlijke koepokkenvariant had overleefd, kreeg de ziekte niet nog een keer, maar ging wel gehavend door het leven.

Proefkonijn

Het virus was dus afkomstig van koeien die er zelf niet onder leden. Jenner besloot op een mooie dag zijn buurjongen met pokkenmateriaal van een melkmeisje te infecteren. Het proefkonijn kreeg weliswaar wat klachten, maar was binnen een week weer beter. In 1798 publiceerde Jenner zijn bevindingen en daarmee schreef de dorpsdokter geschiedenis, dit was het allereerste vaccin ter wereld.

Ik leerde Jenner kennen door de leden van de Vaccine Dinner Club uit Atlanta. Zij promoten eens per maand het onderzoek van een ieder die infectieziekten bestrijdt. Het is een illuster gezelschap van wetenschappers en vaccinofielen: van historici tot journalisten, iedereen is welkom. Vaste prik is een lezing, maar eerst luidt de voorzitter de koebel, de clubmascotte.

In het verleden troffen ze elkaar onder het genot van wat kaas en wijn op Emory University. Na de lezing genoten ze van een buffetje. Door spelbreker corona is nu het motto: pak een wijntje, nestel je voor het scherm en BYOF! Bring your own food, neem je eigen eten mee.

De 3.100 clubleden hebben absoluut humor. Op feestdagen wisselen ze gekke recepten uit. Zo las ik op hun site over de Snickerssalade, een Amerikaans culinair hoogtepunt dat talloze variaties kent, met als hoofdingrediënt volvette zuivel. Is dat geen mooi eerbetoon aan Jenners melkmeisje? Er zijn koks die vanillepudding toevoegen én het geheel ook nog besprenkelen met karamelstroop. Wij maken de magere versie.

Ingrediënten voor een Snickerssalade met vanille-roomyoghurt en appel, nagerecht voor 2 tot 3 personen

125 ml slagroom

klein bakje zeer volle yoghurt (Griekse, 10 procent)

wat merg uit een vanillepeul

1 appel (granny smith), ongeschild

1 Snickers, in dunne plakjes

ter garnering: chocoladehazelnootballetjes

Pak een kom, doe de slagroom erin en klop tot stevige pieken. Schep de yoghurt erdoorheen. Meng het vanillemerg door het mengsel en laat het afgedekt even opstijven in de koelkast.

Pak een meloensteker en snijd uit de granny smith, of een ander stevig appeltje, mooie balletjes. Rangschik de plakjes Snickers op kleine borden. Bewaar het snijschaafsel ter garnering. Spuit het yoghurt-roommengsel erop, garneer met de appelballetjes en de chocoladehazelnootjes. Strooi het chocoladeschaafsel over de Snickerssalade.

Geen reactie's

Geef een reactie