sjalottensoepje

Sjalottensoepje om het hart te verwarmen

Pieter Louis M. heb ik nooit gekend, toch is hij een man naar mijn hart. Toen hij in augustus 1894 wat sjalotten stal, haalde hij daarmee de Provinciale Drentsche en Asser Courant. Ook kleine vergrijpen belandden toen in het nieuws.

M. moest voor de rechter verschijnen, die hem veroordeelde tot zeven dagen gevangenisstraf. In de krant stond dat hij afkomstig was uit Veenhuizen III, ooit een gesticht voor weeskinderen. Ten tijde van Pieter Louis’ arrestatie was deze instelling geopend voor veroordeelden van bedelarij en landloperij.

Veenhuizen hoorde tot een van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Dit was een initiatief om armoede uit te bannen en bewoners uit veelal grote steden een nieuw leven te geven als landarbeiders in Drenthe en Overijssel. Hele gezinnen leefden er onder een streng regime, er was 24-uursbewaking.

Van Pieter Louis weten we dat hij is geboren in IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen), en dat hij op jonge leeftijd belandde in Amsterdam. Vermoedelijk is hij om die reden overgebracht naar Veenhuizen. Op het moment dat hij in de krant stond, was hij al op leeftijd. Tijdens de rechtszaak mocht M. zich verweren. Hij antwoordde dat hij die sjalotten zo graag in de soep wilde doen.

De rechter was niet te vermurwen, maar voor mij is duidelijk dat Pieter Louis smaak had. Een sjalot is zoveel verfijnder dan een ui. Heerlijk om in een hartig herfstsoepje te gebruiken.

Sjalottensoepke met kaaskrokantje, voorgerecht voor 4 personen.

klont boter

2 tenen knoflook, fijngehakt

25 g bloem

1 liter (kippen)bouillon

100 ml droge witte wijn

10 jeneverbessen

laurierblaadje

snuf kurkuma (voor de kleur)

scheut witte wijn

250 g sambalkaas, in dikke plakken

Pak een stevige pan. Snipper de sjalotjes en bak ze zachtjes glazig in een flinke klont boter, gedurende 25 minuten. Voeg de knoflook toe. Roer dan de bloem erdoor en bak gedurende 2 minuten mee. Voeg dan de bouillon en de wijn toe en breng al roerend aan de kook. Doe de jeneverbessen, het laurierblad en de eventuele kurkuma erbij.

Doe dan het deksel op de pan en laat ongeveer een half uur pruttelen op een zacht pitje. Verwijder het laurierblaadje en breng op smaak met versgemalen peper.

Snijd met behulp van een klein borrelglas rondjes uit de plakken kaas, leg die twee aan twee tussen een dubbelgevouwen bakpapiertje. Houd wel afstand, want de kaas kan uitlopen. Duw goed aan. Leg in de magnetron gedurende 1 minuut op 1.000 Watt. Zo ontstaan kaaskrokantjes. Schenk de soep in kommen en garneer met de rondjes, of eet ze er apart bij.

Deze uienmarmelade is trouwens ook heel lekker.

Geen reactie's

Geef een reactie