Rob Parry kookt!

Vandaag maken we witlof à la Rob Parry. Ik heb er een groentepureetje bij bedacht.

Jarenlang zwaaide Marcelle de scepter in de keuken. Haar man Rob maakte op zondagmiddag altijd een cocktailtje. Veel verder ging zijn kookkunst niet. Tot die fatale dag, acht jaar geleden. Toen kreeg zij een herseninfarct. Koken ging niet meer. Wat te doen? Moesten ze hun intrek nemen in een verzorgingstehuis? Op dat moment nam Rob (nu 91) een besluit: hij besloot voortaan zelf het mes te hanteren.

Onlangs zag ik een paar mooie filmpjes op YouTube waarin hij vaardig een courgette bereidt, pecannoten grilt en een lekkere margarita maakt. Kort en bondig legt hij uit hoe je dat doet. Ik raakte geïntrigeerd door deze portretten. Wie is Rob en wie heeft die filmpjes gemaakt?
En zo zat ik een paar dagen later in de woonkeuken van voormalig interieurarchitect Rob Parry (bekend van de rode brievenbus). Zijn dochter, de regisseur Sandra Parry, zag haar vader de afgelopen jaren aan het werk en besloot onlangs hem te filmen. Niet met een enorme ploeg, maar gewoon met haar mobiele telefoon. Dat leverde een aantal pareltjes op.
Zijn visie op voeding en gezondheid is nuchter: ‘Iedereen weet toch wel wat gezond eten is? Gewoon veel groenten eten en af en toe een zoet aardappeltje.’ Robs geheimtip: zorg ervoor dat je altijd chilivlokken in huis hebt. Heel belangrijk, want die geven een maaltijd pit. Vandaag maken we Robs lof. Ik heb er een groentepureetje bij bedacht.

Witlof met parmaham en een groentepureetje
voor 4 personen

3 stronken witlof
200 g bloemkoolroosjes
200 g pastinaak
150 g zoete aardappel (paarse schil), geschild
klontjes boter
250 g parmaham
wat Parmezaanse kaas
eventueel wat paneermeel
peper en zout
crème fraîche
1 theelepeltje mosterd
eventueel: strooi er wat chilivlokken eroverheen

Was de lof en snijd in de lengte doormidden. Kook of stoom beetgaar in zo’n 5 minuten. Was in de tussentijd de bloemkool, schil de pastinaak en de zoete aardappel. Breek ze in roosjes en snijd ze in blokjes. Haal de lof uit de pan, spoel koud af. Laat de groenten gaar stomen.

Vet een ovenschaal in met boter. Wikkel de lof in de parmaham, leg in de schaal en bestrooi met Parmezaanse kaas. Doe er desgewenst wat paneermeel op en beleg met wat klontjes boter. Bak de lof gedurende 15 minuten op 230 graden.

Pureer de groenten, breng op smaak met peper en zout en voeg wat crème fraîche en een lepeltje mosterd toe. Meng en stamp. Serveer op een grote schaal, de puree als een zonnetje in het midden, de lof als de straaltjes eromheen.

Geen reactie's

Geef een reactie