rabarbertaart

Hartige rabarbertaart

Het Duitse Münster is een kleine stad met grote allure. Ouderwets en modern gaan er hand in hand, ook in de keuken. Op de zaterdagse markt lagen asperges, aardbeien en rabarber als kunstwerkjes naast elkaar uitgestald, dusdanig artistiek dat ik me afvroeg of dit drietal in Duitsland misschien een culinair huwelijk vormt.

Nee, zei de verhuurder van het appartement aan wie ik deze vraag voorlegde. Ze kende deze combinatie niet, maar ja, ze waren alle drie wel in het seizoen. Haal je hart op, adviseerde ze, vooral aan de rabarber. Naarmate de tijd verstrijkt, neemt de zuurkracht van de groente toe. We zitten nu aan het begin van het seizoen, dat doorgaans loopt tot juli.

Aan rabarber ging ik altijd voorbij, want er is te veel suiker nodig om die goed op smaak te krijgen. Zou het ook mogelijk zijn om er een hartig baksel mee te maken? Rabarber is een groente en net als boekweit lid van de duizendknoopfamilie. Het pakje zelfrijzend amandelmeel van Koopmans dat thuis in de kast stond, kon ik nu goed gebruiken. De glutenvrije gast voor wie ik het ooit had aangeschaft, kwam destijds niet opdagen.

Omdat het om een probeersel ging, maakte ik een klein baksel met geitenkaas. Het schillen van de rabarber is niet nodig, rangschikken op kleur is leuk. Bent u een zoetekauw, dan kunt u de bovenkant bestrooien met suiker voordat het baksel in de oven gaat.

Ingrediënten voor hartige rabarbertaart met geitenkaas, tussendoortje of voorgerecht voor 4 personen

45 g suiker
100 g boter
3 eieren
100 g zelfrijzend amandelmeel
100 g geitenkaas (zacht)
3 stengels ongeschilde rabarber, in stukjes van 3 centimeter

Let erop dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Mocht u onverhoeds toch met koude boter zitten, spoel dan een schaaltje onder gloeiendheet water. Droog af. Plaats dat over de boter en een minuutje later kunt u met een gerust hart een deuk erin slaan.

Mix de boter met de suiker glad. Voeg een voor een de eieren toe en klop na elk ei even goed door. Dan gaat het meel erbij. Neem een ronde taartvorm, ik koos voor een siliconen vorm met een diameter van 23 centimeter. Die bekleedde ik met een stukje natgemaakt bakpapier. Dat laat zich goed vouwen en het is een handig hulpmiddel om de taart na het bakken uit de vorm te tillen.

Spatel het beslag uit over de bodem. Snijd de geitenkaas in dunne plakjes en leg die op het deeg. Rangschik de rabarber in een mooi geometrisch motief erbovenop. Bak gedurende 45 minuten op ongeveer 200 graden. Serveer bij voorkeur lauwwarm. Snijd met een scherp mes in stukken. Een groene salade smaakt er lekker bij.

Trek in nog meer taart?

Geen reactie's

Geef een reactie