Is de purpura bacca-bes het nieuwe afslankwonder?

Afvallen anno nu? Met de purpura bacca-bes uit de Andes natuurlijk. Je zou niet eens op dieet hoeven of naar de sportschool. Maar wie is ‘Ronny uit Weesp’ die 24 kilo verloor? 

De 36-jarige huisvader Ronny uit Weesp. In België ook wel ‘Ronny uit Kasterlee’, of Paulo uit het Braziliaanse Porto Alegre. In Portugal woont Paulo in Faro. In Frankrijk heet de afgeslankte man Paul en komt hij uit Saint-Martin d’Hères.

Op basis van bessen, mango’s en frambozen verdwijnen de overtollige kilo’s in luttele weken, zo beloven ze op internet. Die bessen pluk je niet om de hoek, maar in de Andes. Een fabrikant prijst een combinatie van twee pillen aan, gemaakt op basis van de purpura bacca-bes uit Zuid-Amerika: Mito Slim en Nuvo.

Er komt dieet noch lichaamsbeweging aan te pas. De gebruikers hoeven slechts de flat stomach-regels na te leven: buik zo veel mogelijk inhouden, geen bananen eten, maar des te meer appels. De prijs? Bijna 90 euro voor twee potjes. Daarna is je lichaam veranderd in een ‘calorieverbrandende machine’.

Wie wil weten of de wonderbes bijwerkingen kent, moet zich door een cryptische vertaling worstelen op Purpura Bacca Weight Loss Wiki: ‘Vrij van bijwerkingen, maar hoe ooit als we gaan in diepte snuifje bijwerkingen hebben bewezen, laten we zien de voordelen en nadelen van het.’

Intussen prijst het bedrijf Bioshape een Afrikaans mangosupplement aan met framboos ketonen. De bron van succes? Een studie van de Universiteit van Kameroen onder 102 proefpersonen moet het bewijzen: 51 namen het supplement, de andere helft kreeg een placebo. De deelnemers volgden geen dieet of extra lichaamsbeweging. De mangogroep verloor gemiddeld 28 kilo.

Vast aan V.I.P.-abonnement
Deze afslankfabrikant rekent nieuwe klanten in eerste instantie 3,99 euro voor verzendkosten. Als je niet reageert, staat in de algemene voorwaarden, komt na twee weken automatisch de kwartaalzending van 79,99 euro. Dan blijkt dat je het Bioshape Pharma V.I.P.-abonnement hebt afgesloten.

Die betaalwijze hanteert ook de fabrikant van de Power Slim Patch, een pleister met bestanddelen van de açaibes met ‘de hoogste concentratie antioxidanten ooit gevonden’. De pleister zou het metabolisme verhogen, waardoor de voedingsstoffen sneller verbanden. Tussen negen en tien uur ‘s ochtends moet de pleister worden aangebracht, ze moet twintig uur blijven zitten.

Geen langetermijneffect
De genoemde bedrijven zijn niet te bereiken om verdere navraag te kunnen doen. ‘Als producten gouden bergen beloven, werken zij meestal niet’, reageert Fred Brouns, hoogleraar gezondheid- en voedselinnovaties aan de Universiteit Maastricht. ‘Als er wel een effect is van extractsupplementen, dan is dat meestal zeer klein en weegt het in prijs en kwaliteit nooit op tegen wat minder eten en wat meer lichamelijk actief zijn. Daarbij staat een gewichtsverlies van 24 kilo in twee maanden gelijk aan het energieverbuik voor het uitlopen van ongeveer 30 tot 42 marathons.’

Woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond raadt mensen aan zich goed te oriënteren. ‘Bedrijven zijn verplicht luid en duidelijk te melden dat er vervolgzendingen aankomen.’ En de inhoud? ‘Bij alles waarop staat ‘slik en zit stil’ hoef je geen langetermijneffect te verwachten.’

  • Schermafbeelding 2014-01-06 om 06.42.27
  • De afgeslankte Ronny, Paulo, Paul, Javi en Pavel.

Is het nou Ronny, Javi, Pavel, Paul of Paulo?
Voor de 36-jarige huisvader Ronny uit Weesp is de verlossing al gekomen. In amper twee maanden viel hij 24 kilo af dankzij de purpura bacca-bes – ‘zonder enig dieet of speciale lichaamsbeweging!’

‘Ik was geen knappe, slanke Casanova. Mijn vrouw vond dat niet erg, maar soms hoorde ik haar vertellen tegen vriendinnen dat ik niet echt een Brad Pitt ben”, zegt hij op een website gericht op Nederlandse klanten. Foto’s van voor en na zijn pillendieet moeten het bewijs leveren. Op een Belgische website staat dezelfde foto bij hetzelfde verhaaltje over ‘Ronny uit Kasterlee’.

Ook Paulo uit het Braziliaanse Porto Alegre lijkt als twee druppels water op Ronny. Zíjn vrouw vergeleek hem tegen vriendinnen niet met Brad Pitt, maar met Cristiano Ronaldo. In Portugal woont Paulo in Faro.

In Frankrijk heet de afgeslankte man Paul en komt hij uit Saint-Martin d’Hères. In Bremen woont ook een dubbelganger. En ja, de 36-jarige Duitse Paul verloor ook 24 kilo. En de vrouw van Javi uit het Spaanse Granada zei altijd tegen vriendinnen: ‘Zijn lichaam is niet dat van een model.’ In Letland heet deze afvalkampioen Pavel.

Wie is de man op de foto’s echt? Geen idee.

Gepubliceerd in de Volkskrant van 4 januari 2014.

Geen reactie's

Geef een reactie