Waar komt de popcorn vandaan?

Het is een versnapering die de muizen in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski in extase brengt en een paar jaar geleden een ware plaag veroorzaakte. Popcorn. Een gemiddelde bioscoopbezoeker knabbelt zo een emmertje tijdens de voorstelling weg: in de zoete dan wel in de zoute variant.

Een paar maîssoorten zijn speciaal voor dit doel veredeld. Het is een tussendoortje dat niet van gisteren is: al 6.700 jaar geleden werd popcorn in grotten in Peru aangetroffen. In de VS zijn kant-en-klaarverpakkingen bedacht om het poffen te vergemakkelijken. Mijn moeder gebruikte gewoon een oude pan omdat door de pofwerkzaamheden verbrande resten achterblijven. In een andere pan (met dikke bodem) smolt ze dan de suiker tot karamel waarin de gepofte maïs werd gedrenkt. Ze kende ook een hartige variant.

Dit filmpje dateert van 1955. Ik vind het bijzonder hoe de popcorn destijds in de Verenigde Staten aan de man werd gebracht: met een rap avant la lettre. E-Z Pop bestaat trouwens nog steeds, al heet het nu Jiffy Pop.

Een gezonde versnapering? Neu. Popcorn bestaat voor 80 procent uit zetmeel, 10 procent eiwit en 2 procent vezels.

 

jiffy-pop

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie