pilipili

Zet ook eens pilipili op tafel

Wat wij gaan eten in 2023 was vorig jaar al bekend. Op het moment dat jongeren massaal op TikTok aan de slag gingen met dadels, kon je er donder op zeggen dat die steenvrucht al snel in diverse hoedanigheden in de supermarkten zou opduiken. Van siroop tot pasta tot suiker.

Volgens Everyday Health, een Amerikaans onlinetijdschrift, zal de consument zich de komende maanden afkeren van geraffineerde suikers. De dadel, die zoete jongen, transformeert dus in een kristalsuikervervanger. Dan denk je misschien aan zoete baksels, maar dadels passen ook prima in hartige hoofdmaaltijden, zoals de Noord-Afrikaanse keuken ons leert.

Soms moet je voor die ingrediënten een toko binnen handbereik hebben, maar voor dit recept kon ik met restjes toe. Sjalotten had ik nog in huis, en dat restantje tomatenpuree vond ook zijn weg in deze op sambal lijkende pilipili (ook wel bekend onder de naam piripiri). Zelfs de dadels lagen in mijn koelkast op hun finale bestemming te wachten.

Ingrediënten voor 2 potjes pilipili

scheut olie (neutraal)

2 sjalotten, gesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

1 eetl. tomatenpuree

8 eetl. tomatensaus (passata)

schilletje van 1 ingelegde citroen

1 afgestreken eetl. cayennepeper (of verse peper)

7 dadels, in stukjes (medjoul)

twee brandschone potjes

Neem een grote koekenpan, giet er een ferme scheut olie in en verwarm. Doe de gesnipperde sjalotten erbij en bak glazig onder voortdurend omscheppen. Voeg dan de knoflook toe. Doe de tomatenpuree erbij en voeg dan de passata toe. Roer goed.

Snijd het schilletje van een ingelegde citroen fijn. Doe bij het ui-tomatenmengsel. Voeg de cayennepeper toe. Wees voorzichtig: ik was veel te ruimhartig met een volle eetlepel (strijk dus af!). Meng goed, doe dan de fijngehakte dadels erbij en schep om. Breng eventueel op smaak met wat zout.

Het is lekker om pilipili te gebruiken als smeersel op een stukje brood, maar ook bij kip- of vleesgerechten. Marineer de kip enige tijd in het mengsel en roerbak vervolgens met (groente)rijst. Serveer er groente bij en eventueel wat geroosterde uitjes uit het oosterse schap van de supermarkt. Breng eventueel op smaak met sojasaus en gemberpoeder.

Geen reactie's

Geef een reactie