penne alla vodka

Penne alla vodka, penne met pit

Eén glaasje wijn voor het eten, dat was het advies van dokter Lolli. Een afslankdieet leidt tot zo veel stress, vond hij, dan geeft een beetje alcohol net de rust die je nodig hebt – en val je meer af. De Amerikaanse psychiater Giorgio Lolli haalde zich met dit ‘wijndieet’ uit de jaren zestig de woede van collega-wetenschappers op de hals. Ze vonden het een provocatie.

Toch had Lolli (1905-1979) een flinke staat van dienst. Hij was de oprichter van het International Center for Psychodietetics, een organisatie die was gevestigd in New York en in Rome. Ook had hij de leiding over een aantal klinieken voor alcoholverslaafden. 

In 1958 publiceerde hij Alcohol in Italian culture: food and wine in relation to sobriety among Italians and Italian Americans. In dat onderzoek belichtte hij de eet- en drinkgewoonten van 247 Italianen en 251 landgenoten die al jaren in de VS woonden. Leeftijd en afkomst waren vergelijkbaar.

Wat opviel was dat de Amerikanen over het algemeen dikker waren en meer alcohol en melk dronken. De Italianen aten soberder, maar vonden wel dat je beter wijn kon drinken dan melk.

Er waren meer culinaire verschillen. Sommige ingrediënten smaakten niet zoals thuis, er ontstonden eigen Amerikaans-Italiaanse gerechten, zoals deze penne alla vodka uit de jaren tachtig. Historici denken dat een Amerikaans Poolse distilleerder hierin een handje heeft gehad. 

Ingrediënten voor penne alla vodka

voorgerecht voor 3 personen

1 volle theel. chilivlokken

1 scheut wodka

zout

1 ui, fijngehakt

olijfolie om in te bakken

1 1/2 blik hele tomaten (even geblenderd)

1 eetl. slagroom

1/2 eetl. mascarpone

175 g penne rigate

klontje boter

wat verse basilicum

Parmezaanse kaas, geraspt

Doe de chilivlokken in een flesje met 250 ml wodka, dat is sowieso lekker voor later, ook al gebruikt u dadelijk maar een scheutje. Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de ui toe. Laat onder af en toe roeren lekker bruinen. Als de uisnippers goudbruin zijn, kunnen de gepureerde tomaten erbij. Laat zo’n 20 minuutjes pruttelen. 

Zet een pan met ruim water op en breng aan de kook. Voeg dan de penne en wat zout aan het water toe. Die kookt u al dente.

Klop de slagroom met de mascarpone los. Doe bij het tomatenmengsel en roer goed.

Giet de penne af, doe terug in de pan en voeg de scheut wodka toe. Roer de roomboter erdoor. Doe dan de penne bij de tomatensaus en warm goed door. Serveer in een voorverwarmde schaal, garneer met basilicum en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie