ozark pudding

Ozark Pudding, presidentieel nagerecht

Op het moment dat de kakkerlakken over het houten aanrecht liepen, besloot first lady Eleanor Roosevelt dat het tijd was om een nieuwe keuken in het Witte Huis te installeren. Nood brak wet, zelfs in crisistijd. Amerika stond er economisch gezien belabberd voor.

In 1933 waren de Rooseveltjes naar Washington verhuisd. Die keukenaanschaf vond de presidentsvrouwe eigenlijk veel te buitenissig. Ze nam een econoom in dienst die goedkope en gezonde maaltijden samenstelde, want als het volk niets had, dan zij ook niet. Volgens de schrijver Ernest Hemingway waren dat de beroerdste maaltijden die hij ooit had gegeten. 

Ach, Eleanor was zoveel meer dan een lekkerbek. Haar echtgenoots opvolger, Harry Truman, noemde haar the first lady of the world vanwege haar baanbrekend werk voor de Verenigde Naties – als Amerikaans vertegenwoordiger.

Heimweegerecht

Trumans echtgenote Bess stond niet op de barricades. Het enige wat een vrouw hoeft te doen, vond ze, is naast haar man zitten en erop letten dat haar hoed goed zit. Menig recept heeft zij nagelaten, te vinden in de bibliotheek van haar man. Daar vond ik ook deze Ozark pudding waar Harry zo dol op was. Dit heimweegerecht, Ozark is een regio in het midden van de VS, zette ze hem geregeld voor in de hoop dat ze weer snel zouden terugkeren naar Missouri. Aldus geschiedde.

Wat vinden we straks in de bieb die Trump ten deel gaat vallen? Ongetwijfeld zien we er de foto’s van de Big Macs die hij in 2019 serveerde aan het Clemson football team. In de tussentijd heeft Jill Biden al het recept gedeeld van haar parmesan chicken nuggets waaraan ik me na de inauguratie ga wagen.

Ingrediënten voor Ozark Pudding, tussendoortje of nagerecht voor 4 personen

1 groot ei

50 g suiker  

20 g bloem

3 g  bakpoeder

snuf zout

wat vanillemerg (van een 1/4 stokje)

1 grote appel, geschild 

75 g gemengde noten, gehakt

wat boter

eventueel: rode besjes, slagroom of vanille-ijs

Verhit de oven voor op 180 graden. Klop het ei met de suiker lekker crèmig. Voeg dan de bloem, het bakpoeder, het snufje zout, de vanille en de noten toe. Klop goed door. Pak een gesloten bakvorm, vet goed in en giet het beslag erin. Snipper de appels of snijd ze in en maak er mooie waaiertjes van. Drapeer die op het beslag. 

Bak de Ozark (meer koek dan een pudding) in zo’n 25 tot 30 minuten goudbruin. Serveer eventueel met besjes en vanille-ijs of slagroom, of eet hem naturel. Ook heel geschikt als feestelijk ontbijt in deze moeilijke tijden.

Geen reactie's

Geef een reactie