Omelet Picasso

Van het dragen van beha’s krijg je slappe borsten, zeep is slecht voor de huid en het drinken van koffie is uit den boze. Als je last hebt van platvoeten dan is er een probaat middel: dagelijks blootsvoets lopen over scherp en grof grint.

Al dagen vermaak ik mij met het Praktisch Reform Handboek uit 1978. Daarin staan tips voor een gezonde levenswijze van bestsellerschrijver Felix Ragnar Hettema (1931-2002). Onlangs vond ik het boek in een Amsterdamse weggeefkast.

Hettema was een voorstander van rauwkost. Hij schrijft dat een goede kok altijd zegt: ‘Een goed slaatje is gelijk een plaatje.’ Ik kan mij niet voorstellen dat zijn aanhangers in al die rauwheid verzadiging vonden. De Plate Picasso intrigeerde me: ongeschilde gekookte aardappelen tot puree gestampt, met daarop gekookte (!) plakjes champignon. Om de boel op te leuken, adviseerde hij van plakjes tomaat en ei een gezichtje te maken à la Picasso.

Wat zou de grote meester daarvan hebben gevonden? Zijn favoriete gerecht was ‘omelette tortilla Niçoise’, vertelde hij tijdens een interview in 1964 aan een journalist van Vogue. Compleet andere koek: zacht van smaak en zeer smakelijk. Neem voor de bereiding wel de tijd.

Omelet Picasso
Ingrediënten voor 6 personen

Flinke scheut olijfolie
1 grote ui, in ringen
4 paprika’s, rood en groen, in ringen
3 tomaten, ontveld en ontpit en in blokjes gesneden
2 eetl. witte wijnazijn
8 eieren
Zout en peper
Wat krulpeterselie
Wat eetbare bloemetjes
3 eetl. mayonaise
1 teen knoflook, geperst
saffraan (2 draadjes)

Giet een flinke scheut olijfolie in een zware koekenpan. Houd het vuur laag. Voeg de ui toe en bak hem zachtjes aan. Voeg na 5 minuten de paprika toe. Laat 10 minuten zachtjes smoren. Doe dan de tomatenblokjes erbij. Picasso liet de pan vervolgens rustig een uurtje op het vuur staan, ik koos voor een half uur. Giet dan de witte wijnazijn erbij en wacht tot het vocht is verdampt.

Klop in de tussentijd de eieren los. Voeg zout en peper toe en giet bij de groenten. Laat het eimengsel stollen (en laat de pan met rust, aldus Picasso). Dit duurt ongeveer een half uur tot 3 kwartier (de bovenkant moet droog zijn). Keer de omelet om voor het opdienen (de onderkant ziet er bepaald schilderachtig uit)

Snijd in punten en garneer met eetbare bloemetjes, toefjes peterselie en zet er een schaaltje met saffraan-knoflookmayonaise naast.

In de tussentijd roosterde ik in de oven wat pompoenbolletjes, even gemarineerd in olijfolie en zachte sambal.

Geen reactie's

Geef een reactie