Potje met vet (okonomiyaki)

Het sabbelnetje was een uitkomst. Een avondvierdaagse lopen gaat immers niet op brood alleen. Gewoon een sinaasappel of citroen doormidden snijden en op het snijvlak drie pepermuntjes leggen. Span er een zakdoek overheen en zuigen maar. Dat leek best verfrissend, maar toen tandartsen vorig jaar de noodklok luidden vanwege tanderosie, was die zuurzoete versnapering aan vervanging toe. Zonder snoep de tocht volbrengen, dat kan allang niet meer. Dat baart ook politici zorgen, kinderobesitas neemt immers fluks toe.

Gevolg was dat de wandelaars in Zwijndrecht en Alblasserdam werden opgewacht door een gezondheidskorps verkleed als aardbei of wortel. Als een aardbei zag dat een kind beladen met snoep de tocht volbracht, sprak het fruit de meewandelende ouder vermanend toe. Dat leidde tot commotie.

De GGD, de organisatie die waakt over onze gezondheid, ging na alle ophef in conclaaf. Wat te doen als de eerste kinderen in Oudelande het spits afbijten? Het resultaat mag er wezen. Op een folder en een poster prijken nu gezonde alternatieven als een springtouw, een waterpistool, een draaitol, een jojo of een opgerolde Donald Duck.
In de provincie waar de kinderen het dikst zijn, Drenthe, gingen de gezondheidswerkers hun eigen gang. Daar is een speciale koek ontworpen, het Drenteltje. Gevuld met dadels, noten en cranberry’s onder het motto: als er maar geen geraffineerde suiker in zit.
Op ouders.nl heb ik ook een kijkje genomen. Hun advies? Eet vooraf goed om de hongerklop voor te zijn. Op gezonde koolhydraten houden kinderen het langer vol. Waarheid als een koe, maar wat is beter en lekkerder dan snoep en friet?

Na enig speuren kwam ik in Japan terecht. Daar maken ze ook junkfood, zoals okonomiyaki. Vrij vertaald: gekookt zoals jij wilt. Het voordeel van die pannekoekjes is dat ze boordevol groenten zitten en je ze naar je eigen hand kunt zetten: met of zonder vlees of vis.

Ingrediënten voor 5 personen
3/4 liter koude groentebouillon
1 pak zelfrijzend bakmeel (500 gram)
4 kleine eieren
1 witte kool, zeer fijn gesneden
1 winterwortel, zeer fijngesneden
2 puntpaprika’s, in blokjes
2 uitjes, fijngehakt
zonnebloemolie
3 ons ontbijtspek
5 bosuitjes, in ringetjes
150 gr taugé, kort gewokt
eventueel: wat Japanse mayonaise (te koop bij sommige grote supermarkten), die is lekker zurig.

20140509_202110

Ik heb een Hollandse variant gemaakt. Meng beetje bij beetje de koude bouillon met het meel, klop goed zodat er geen klontjes in het beslag zitten. Klop de eieren los en voeg bij het beslag. Meng goed en laat even staan. Snijd in de tussentijd de groenten fijn en doe die vervolgens ook bij het beslag. Meng. Verhit een scheut olie in een koekepan. Bak kleine pannekoekjes, ter grootte van een ronde plak ontbijtspek. Als de bovenkant bijna droog is, kunnen ze worden omgekeerd. De spekkant is dan licht knapperig. Draai om, warm nog even door en bak dan de volgende ronde. Garneer met de bosuitjes en de taugé.

Geen reactie's

Geef een reactie