Obesitas in Vietnam

In Vietnam hebben 300 duizend kinderen onder de 5 obesitas. Fastfoodgiganten zien in het land een grote afzetmarkt. Hoe krijg je 88 miljoen Vietnamezen aan een Happy Meal?

In 2014 opende de eerste vestiging van McDonald’s in Vietnam, in Ho Chi Min City. De schoonzoon van premier Nguyen Tan Dang is de eigenaar van Good Day Hospitality, een Vietnamese keten waarmee de fastfoodgigant een alliantie is aangegaan. Daarmee wil McDonald’s de strijd aanbinden met concurrent Burger King, die al 29 restaurants in Vietnam heeft geopend.

McDonald’s is dus niet het eerste fastfoodrestaurant dat zijn deuren opent in het socialistische land. Het Filipijnse Jollibee en Kentucky Fried Chicken zitten er al enige tijd. Pizza Hut heeft er ook vestigingen. Henry Nguyen, de schoonzoon van de premier, is opgegroeid in de VS. Hij wil in tien jaar tijd zeker honderd vestigingen openen en iedereen laten kennismaken met het fastfoodmenu. Men kan er ook nog eens 24 uur per dag parkeren en er is speelgelegenheid voor de kinderen.

Ai. Hoe zit het eigenlijk met het kinderobesitascijfer in Vietnam?

Volgens cijfers (uit 2012) van The Vietnam Nutrition Association zijn die zorgwekkend. Er is onderzoek gedaan onder 2.375 kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 in Ha Noi’s Hoan Kiem District. 21,9 procent had overgewicht, 18 procent was obees. Jongens scoorden hoger dan de meisjes.

In Vietnam hebben 300 duizend kinderen onder de 5 obesitas. Die leven voornamelijk in de grote steden. Ter vergelijk: in Nederland zijn er dat ongeveer 75 duizend. Vietnam is een van de snelst groeiende Aziatische landen met kinderovergewicht. Hoogleraar Le Thi Hop, directeur van The Viet Nam Nutrition Association, zegt dat de oorzaak de concurrerende fastfoodmarkt is en gebrek aan kennis bij de ouders. Met interventies probeert zij nu het tij te keren. Treurige bijkomstigheid: met de traditionele Vietnamese keuken was echt niets mis. Ooit een dikke Vietnamees gezien?

the-details-of-the-deal-were-announced-on-january-24-by-jollibee-when-it-admitted-it-had-acquired-a-50-percent-stake-worth-25-million-in-vietnam-based-532357-jollibee

Geen reactie's

Geef een reactie