Van mie voor jou

Een nieuw taartje van paddestoelen, rustend op een laagje van ui en prei en een bodem van mie. Dat kwam in mij op, toen ik tussen jonge creatieven zat.

Ooit een weergaloos product in de markt willen zetten? Onlangs zat ik te midden van een dertigtal dertigers in The Maker Store in de Amsterdamse Hallen. We luisterden naar het relaas van productontwikkelaars: hoe Sarah Napier uit Australië een eigen granolamengsel ontwikkelde in haar piepkleine keuken en hoe de Nederlandse Charlotte Krijger een eeuwenoud brouwsel nieuw leven in blies: haar Yaya Kombucha is inmiddels een gewild alcoholvrij drankje.

Ongetwijfeld kunnen beide dames een gouden toekomst tegemoetzien. Wilskracht loont. Toen de gespreksleider vroeg wie van de toehoorders ook een eigen product op de markt wilde zetten, dacht ik weemoedig terug aan mijn snackjes van zoete aardappel waarmee ik de wereld had willen veroveren onder het motto: lieverkoekjes uit eigen keuken. Simpelweg gestrand in goede bedoelingen.

Ter plekke bedacht ik wel een nieuw taartje van paddestoelen, rustend op een laagje van ui en prei en een bodem van mie. Heus mensen, het leven is met mijn hartige taarten een feest, ook al moet ik zelf de slingers ophangen.

Ingrediënten voor een hartig paddestoelentaartje

125 g brede mie (ik nam Thaise)
neutrale olie
2 sjalotten, fijngehakt
1 prei, in ringetjes
1 teen knoflook, uit de knijper
peper en zout naar smaak
200 g paddestoelen (bijvoorbeeld 100 g shiitakes en 100 g oesterzwammen)
4 eieren
1 flinke theel. milde sambal
scheut sojasaus (bijvoorbeeld Kikkoman Light, die is minder zout)
snufje laos
ter garnering: geroosterde uitjes (bijvoorbeeld van Go Tan) en reepjes puntpaprika
1 bakvorm aan een stuk (20 cm)

Kook de mie gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Spoel koud af in een vergiet en laat afkoelen. Hak of snijd in de tussentijd de sjalotten en de prei en bak in een scheut neutrale olie zachtjes licht goudbruin. Doe de knoflook erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe en laat afkoelen.

Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze in reepjes. Pak een andere koekenpan en bak ze even in wat olie aan tot ze beginnen te bruinen. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.

Vet een bakvorm in met wat olie en spreid de mie uit op de bodem. Leg daarop het sjalot-preimengsel. Druk zachtjes aan. Spreid daarop de paddestoelen uit. Klop de eieren los met de sambal, wat sojasaus en het snufje laos. Giet over het groentenmengsel. Bak 40 tot 45 minuten in de oven op 190 graden.

Laat wat afkoelen en snijd in punten. Garneer met geroosterde uitjes en reepjes puntpaprika. Dit taartje is ook goed koud te eten.

Geen reactie's

Geef een reactie