Marilyns worteltjessalade

Marilyns worteltjessalade met gamba’s en artisjok

Ze was naar eigen zeggen half mens en half konijn, vanwege haar voorliefde voor worteltjes. Filmster Marilyn Monroe (1926-1962) is al lang niet meer onder ons, maar haar nagedachtenis is nog springlevend. Twee kookboeken die in haar bezit zijn geweest, gingen in 2021 onder de hamer: The New Fannie Farmer Boston Cooking-School Cook Book en The New Joy of Cooking.

Haar kookkattebelletjes stak ze tussen de bladzijden – en daarin hadden de bieders grote interesse. Zo bleek dat ze in haar gynaecoloog Leon Krohn veel vertrouwen had als voedingsdeskundige. Hij schreef ook een duizendcalorieëndieet voor, zonder alcohol en met weinig vet en koolhydraten. Dat regime hing ze snel aan de wilgen, de champagne-lokroep was te sterk en bang voor vet was ze niet.

Wat was het geheim van haar schoonheid? Ze verwarmde ’s ochtends wat melk, klutste er twee eitjes doorheen en voilà: een voedzamer begin van de dag bestond niet, zo vertelde ze in een interview met Pageant Magazine uit 1952. ‘Ideaal voor een werkend meisje met haast.’

Of ze een goede kok was, weten we niet. Wel dat ze aan het eind van een draaidag graag naar de markt ging om worteltjes en vlees te kopen, die ze vervolgens roosterde in een elektrisch oventje dat op haar hotelkamer stond. Dat roosteren houd ik graag in ere, en vooruit, die worteltjes ook. De artisjokken complementeren deze salade, want in 1948 werd Monroe toevallig ook uitgeroepen tot Miss Artichoke Queen van Californië.

Marilyns worteltjessalade met artisjok en gamba’s, voorgerecht voor 2 personen.

300 g regenboogwortels, geschild, laat steelaanzet zitten

peper en zout naar smaak

snuf gemalen komijnzaad

potje gemarineerde artisjokken (of vers bereid)

olijfolie (om te bakken)

200 g gamba’s of grote garnalen (ASC, bij de viswinkel of uit de vriezer van toko of supermarkt)

schijfjes citroen

olijven

dressing van wittewijnazijn, mayonaise en citroensap

Bedek een ovenplaat met wat bakpapier. Snijd de worteltjes in de lengte door de helft en leg ze op de plaat. Kruid ze met peper en zout en een snuf komijnpoeder. Besprenkel gul met wat olijfolie. Rooster ze in 20 tot 25 minuten beetgaar op een oventemperatuur van 200 graden – afhankelijk van uw oven.

Leg de laatste 10 minuten de (uitgelekte) artisjokken erbij. Wok de gamba’s enkele minuten in wat olijfolie. Koop geen voorgekookte in de supermarkt, die worden taai.

Drapeer de worteltjes met de artisjokken op een bord, leg de gamba’s erbij. Schik de olijfjes. Besprenkel met de dressing. Eet met volkorenbrood of een gekookt aardappeltje, op voorschrift van dokter Krohn.

Wat mocht Marilyn nog meer eten? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie