De lekkerste Maria Callas cake

Operazangeres Maria Callas was geobsedeerd door eten en verzamelde recepten, zoals van deze cake. Als veel van haar collega’s was ze te dik en dat stoorde haar verschrikkelijk. Op een gegeven moment deed een gerucht de ronde. Waardoor was ze zoveel gewicht verloren? Had ze dat zelf gedaan?

Nou, de lintwormen waren in heel Europa niet aan te slepen. Dat was allemaal de schuld van operazangeres Maria Callas. Die was in korte tijd 40 kilo afgevallen. Hoe had ze dat toch gedaan, vroeg een radiojournalist haar in 1967. De diva stond hem ferm te woord. ‘Wilskracht’, antwoordde ze. ‘Ik zou Medea spelen, ik keek in de spiegel en ik was niet tevreden. Mijn gezicht was veel te bol. Ik moest een kin hebben!’

Zelfbeheersing

Had ze echt met een flinke dosis zelfbeheersing dat overgewicht verloren? Volgens roddels zouden wurmen het zware werk hebben gedaan. Zij kon die mythe niet ontkrachten. Iedereen vond van alles van de ster, blijkt ook uit de film die over haar gemaakt is, Maria by Callas (2018). Dat ze dagelijks een rauwe biefstuk met sla naar binnen werkte, hielp ook niet.

Callas was geobsedeerd door eten. Niet dat ze at. Hooguit nam ze één hapje en dronk een glas champagne. Die bevatte de minste calorieën. Als ze een restaurant bezocht en een kruimel haar beviel, ging ze naar de keuken en eiste het recept. Weigeren was geen optie. Ze stopte het in haar handtas, bij die honderden kattebelletjes van andere illustere chef-koks.

Toen ze deze torta paradiso proefde en het recept kreeg, schreef ze erboven: ‘Mijn cake.’ Dit luchtige baksel uit Lombardije kent honderden varianten. Het vormt een prachtige basis voor een feestelijk opgetuigde versnapering die ook nog eens makkelijk is te maken – met de feestdagen in gedachten.

Maria Callas’ cake
Tussendoortje voor 12 personen

250 g gezouten boter

250 g suiker

2 eieren

4 eierdooiers

citroenrasp (van een biologische citroen)

150 g tarwebloem

8 g bakpoeder

140 g aardappelzetmeel (of maïzena)

ter garnering: poedersuiker, rode bessen en strooisel uit het bakkersvak van uw supermarkt

Pak een grote beslagkom. Neem zachte boter. Mix die met de suiker tot een glad romig mengsel. Voeg de eieren en de eierdooiers een voor een toe en blijf kloppen. Doe de citroenrasp erbij en meng goed.

Pak een andere kom. Zeef de bloem, voeg het bakpoeder en het aardappelzetmeel toe. Doe de droge ingrediënten bij het beslag en meng met een pollepel.

Vet een ronde hoge bakvorm in met boter. Ik nam twee kleintjes met een doorsnede van 16 centimeter. Vul tot tweederde met het beslag.

Bak op 180 graden gedurende 35 minuten, controleer met een satéprikker of de cake gaar is en laat afkoelen. Garneer met poedersuiker, rode bessen en taart-strooisel. Snijd in kleine punten. In Italië is het gebruikelijk om ’s ochtends bij het ontbijt een stukje te nemen. Het leven kan een feest zijn.

Meer bijzondere recepten voor operazangers? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie