Romige macaronigratin

Trek in gegratineerde calorieën? Neem dan macaronigratin!

Ze kreeg aanbiedingen te over, zelfs van het New Yorkse Waldorf Astoria. Toch wimpelde de Franse chefkok Eugénie Brazier (1895-1977) die gedecideerd af. ‘Ik zet geen voet op de grond waartoe ik niet behoor’, was haar antwoord.

Het lag niet voor de hand dat ze de sterren van de hemel zou koken en voor haar twee restaurants elk drie Michelinsterren zou krijgen. Toen ze 10 was, overleed haar moeder, degene die haar de fijne kneepjes van het koken had bijgebracht. Eugénie verliet school en hoedde varkens om geld te verdienen voor de familie.

Op haar 19de raakte ze zwanger, voor papa Brazier voldoende reden om haar het huis uit te schoppen. Vastbesloten om nooit meer honger te lijden vond ze een betrekking als keukenhulp. Een eeuw geleden, op haar 26ste, opende ze in Lyon haar eerste restaurant: La Mère Brazier.

De Légion d’honneur, de hoogste Franse onderscheiding voor haar verdiensten, wees ze ook af. ‘Geef die maar aan iemand die belangrijker zaken verricht’, zei ze. Kort na haar dood verscheen haar kookboek: Les secrets de la Mère Brazier. Voor haar macaronigratin (gratin de macaronis), een heerlijke calorieënbom, keerden haar gasten altijd terug. Komt deze versie in de buurt van het echte werk? Ik hoop het maar.

Romige macaronigratin, voor- of hoofdgerecht voor 2 personen

50 g boter, gesmolten

60 g bloem

500 ml melk

1 sjalot, fijngehakt

100 g kalfspoulet

nootmuskaat

125 g room

bouquet garni van tijm, peterselie en laurier

150 g macaroni (ik nam Maccheroni van De Cecco)

100 g gruyère, geraspt

klontjes boter

Pak een kom en meng de bloem met de gesmolten boter. Breng in een pannetje de melk aan de kook. Zet het vuur zacht en bind met tweederde van het boter-bloemmengsel. De saus hoeft niet heel dik te worden. Bak de sjalot glazig in een klont boter. Doe bij de melksaus en voeg het kalfsvlees ook toe. Kruid met peper en zout en een beetje nootmuskaat. Voeg de room en het bouquet garni toe en laat een uurtje trekken op een zacht vuurtje. Ik gebruikte daarvoor twee sudderplaatjes.

Kook de macaroni in wat gezouten water beetgaar.

Zeef de saus en doe deze in een ovenschaal. Giet de macaroni af en voeg toe. Meng, strooi er wat versgeraspte gruyère overheen en leg er wat klontjes boter op. Schuif in de oven, verwarm 15 minuten op circa 200 graden – afhankelijk van uw oven.

Lekker met veel versgemalen vierseizoenenpeper. Serveer de macaronigratin daarna – of erbij – een groenteschotel om het goed te maken.

Heb je misschien meer trek in spaghetti?

Geen reactie's

Geef een reactie